20 przepisów na domowe lody
Lodowy deser najlepszy dla ochłody. Nie jest to wcale trudne do przygotowania w domu. Każdy z nas może zamienić kuchnię w domową lodziarnię.
1. Lody owocowe
Składniki: 600 g dowolnych owoców jagodowych, 250 g śmietanki 30 proc., 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego, 50 g cukru, 2 małe opakowania cukru waniliowego.
Przygotowanie: Owoce należy dokładni umyć, osuszyć. Połowę porcji zmiksować, następnie przecisnąć je przez sito w celu oddzielenia jak największej ilości drobnych pestek. Jogurt połączyć z cukrem i cukrem waniliowym; całość dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki się rozpuszczą. Masę jogurtową połączyć z musem owocowym. Śmietanę schłodzić i ubić na sztywno i dodać do masy owocowej. Dużą miskę wypełnić kostkami lodu. Wstawić do niej jogurt połączony z masą owocową i ubijać mikserem przez około 25 minut. Wstawić do zamrażarki; gotowe lody udekorować pozostałymi owocami.
2. Lody czekoladowe przekładane waflem
Składniki: 3 wafle tortowe, 5 jajek, 3 łyżki mąki, 250 g cukru, 6 łyżek orzeszków ziemnych (albo rodzynek), 300 ml mleka, 500 ml śmietanki 36 proc., łyżka kakao, 2 opakowania cukru wanilinowego, łyżka czekolady w proszku, 50 g czekolady.
Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy w kąpieli wodnej z cukrem, mąką i mlekiem, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Śmietanę ubijamy, mieszamy z cukrem wanilinowym. Do masy żółtkowej dodajemy posiekane orzeszki i pianę.
Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy czekoladę w proszku i startą czekoladę, a do drugiej kakao. Na blaszkę wyłożoną folią spożywczą kładziemy wafla, smarujemy go masą czekoladową, przykrywamy drugim waflem i smarujemy masą kakaową - przykrywamy trzecim waflem i mrozimy przez 5 godzin. Po 5 godzinach nasze lody są gotowe, możemy polać je czekoladą albo posypać startym na tarce wafelkiem czekoladowym.
Agnieszka Ciborek
3. Lody z zielonych szparagów
Składniki: 2 wiązki szparagów (mogą być ze słoiczka), 8 jajek, 200 g cukru, 750 ml mleka, 200 ml śmietany. Składniki syropu: 8 szparagów, 100 g cukru, skórka z połowy pomarańczy.
Przygotowanie: Dwie wiązki ugotowanych szparagów rozdrobnić mikserem na purée. 8 żółtek roztrzepać z 200 g cukru tak, aby powstała masa. Zagotować 3/4 l mleka, dolać 200 g śmietany kremówki i mieszając powoli, wlewać mleko do jajek (nigdy odwrotnie!). Potem podgrzewać masę bardzo ostrożnie, mieszając drewnianą łyżką, tak żeby osiągnęła temperaturę około 90 stopni, lecz się nie zagotowała. Dodać cały mus szparagowy, wymieszać dokładnie trzepaczką i wstawić do zamrażarki (najlepiej, żeby było w niej minus 12 stopni, ale może być mniej zimna). Od czasu do czasu wyjąć i zamieszać.
Zamarznięte lody podawać przybrane szparagami w syropie, który robi się tak: 8 szparagów ugotować w wodzie z cukrem (pół na pół, po 100 g) z dodatkiem wąziutkich paseczków skórki z połowy pomarańczy. Po 10 minutach schłodzić. Lody szparagowe można podawać nie tylko na deser. Doskonale pasują pomiędzy rybą a mięsem czy też po przekąsce przed drugim daniem.
Przepis Kurta Schellera podawany przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta
4. Lody śmietankowe
Składniki: 2 jaja, 300 ml śmietanki kremówki, 12 dag cukru, 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody.
Przygotowanie: Ubić białka z połową cukru. W drugiej misce ubić śmietanę. W trzeciej żółtka z drugą połową cukru oraz łyżką wody. Wszystko delikatnie połączyć i dobrze wymieszać. Przełożyć do pojemnika. Przykryć i zamrażać przez 12 godzin.
5. Lody malinowe
Składniki: 250 g mrożonych malin, 250 g gęstego jogurtu, 2–3 łyżki cukru lub miodu.
Przygotowanie: Zmiksować wszystko w blenderze na gładką masę. Zamrażać od czasu do czasu mieszając.
6. Lody porzeczkowe
Składniki: 1/2 kg czarnych porzeczek lub jagód, 2 łyżki wody, 1/4 l cukru rafinowanego, 1 łyżka soku z cytryny, 2 białka b 1 łyżka cukru waniliowego.
Przygotowanie: Porzeczki lub jagody obrać, umyć. Rozgotować w 2 łyżkach wody. Przetrzeć
przez sito. Wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia i zamrozić. Z białek ubić pianę z dodatkiem cukru waniliowego. Połączyć z masą owocową. Znowu zamrozić. Co pewien czas wymieszać.
7. Lody wiśniowe
Składniki: 1/2 kg wiśni, 100 g cukru drobnego, 1/4 litra mleka, 200 g śmietany kremówki.
Przygotowanie: Wiśnie wydrylować. Owoce zmiksować z cukrem i dobrze schłodzonym mlekiem. Śmietanę lekko ubić i wymieszać z mlekiem wiśniowym. Masę wstawić do zamrażarki, mieszać co 20 minut.
8. Delikatnie miętowe wodne lody z dodatkiem czereśni
Składniki: 2 szklanki wody, 3 średnie gałązki świeżej mięty, 2 łyżki cukru, sok z połowy limonki, czereśnie.
Przygotowanie: Wodę wlać do garnuszka. Dołożyć miętę i cukier. Na wolnym ogniu zagotować i odstawić pod przykryciem do wystygnięcia. Kiedy wywar będzie już chłodny dodać sok z limonki. Czereśnie opłukać, wydrylować i podzielić na połówki. Poukładać w foremkach i zalać wystudzonym naparem. Zamrozić.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl
9. Kolorowe lody bananowe z drażetkami
Składniki: 600 ml śmietanki 30-36 proc., 4 jajka ok. 100 g cukru pudru (w zależności od smaku), 2 bardzo dojrzałe banany, garść cukierków m&m, 3-4 duże batony Mars.
Przygotowanie: Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połowa cukru, żółtka utrzeć z resztą cukru. Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie i stopniowo połączyć wszystko razem. Dodać cukierki, pokrojone na niewielkie kawałki batony Mars. Banana podusić widelcem i dodać na samym końcu. Wymieszać delikatnie, przełożyć do dowolnego naczynia, przykryć szczelnie i wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl
10. Lizaki lodowe dla dorosłych
Składniki: słodkie i półsłodkie czerwone wino, domowy sok wiśniowy, domowy sok malinowy.
Przygotowanie: Pojedyncze foremki do lodów wypełniłam następująco: słodkim czerwonym winem, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem wiśniowym, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem malinowym.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga kulinarnego www.daylicooking.pl
11. Lody z arbuza
Składniki: pół arbuza, patyczki do lodów.
Przygotowanie: Arbuza kroimy na plastry i wycinamy z nich trójkąty. Nadziewamy je na patyczki do lodów i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Można podawać np. obsypane wiórkami kokosowymi. Prosty i tani sposób na zdrowe lody.
12. Lody sezamowo-miodowe
Składniki: puszkę mleka słodzonego, skondensowanego, 300 ml. śmietany kremówki 36 proc., 400 ml mleka 3,2 proc., 6 łyżek miodu (bardzo dobry jest grecki miód tymiankowy, ale można dodać polski miód wielokwiatowy), 2 laski wanilii (wyskrobany środek), pół szklanki pasty sezamowej robionej samodzielnie bądź kupionej tzw. tahini.
Przygotowanie:
Przepis na robione tahini: 2 szklanki sezamu wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć. Uważać aby sezam się nie przypalił, często mieszać. Musi być lekko złotawy. Uprażone ziarna wystudzić, następnie zmiksować z łyżką oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego. Miksować kilkanaście minut aż pasta stanie się lejąca. Pastę trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce (nawet do 2 miesięcy).
Wykonanie lodów: Wszystkie składniki włożyć do garnka. Podgrzewając dobrze mieszać aby powstała gęsta, gładka masa. Wystudzić, włożyć do lodówki na całą noc, następnie zimną masę dobrze zmiksować, przełożyć do pojemnika i zamrozić. Podczas zamrażania kilkakrotnie zamieszać, bądź jeszcze raz zmiksować. Lody są pyszne! Dla wzmocnienia smaku słodyczy można je dodatkowo polać jeszcze miodem.
Anieta Kobielus
13. Sorbet truskawkowo-melonowy
Składniki: kilogram truskawek, 6 łyżek cukru pudru, 4 żółte, melony, listki świeżej mięty.
Przygotowanie: Truskawki umyć i obrać. Zmiksować z cukrem, najlepiej pudrem. Zamrozić. Melony umyć, ściąć oba czubki. Z jednej strony wydrążyć tylko pestki, zostawiając warstwę miąższu. Drugą stronę pozostawić. Zamrożoną masę truskawkową strugać łyżką w podłużne wiórki. Wypełnić nimi melony. Posypać listkami mięty.
14. Sorbet cytrynowy
Składniki: 2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, szklanka wody, listki mięt, 1/2 szklanki żurawiny suszonej.
Przygotowanie: Umyć cytryny. Odciąć czubki. Wycisnąć sok do miski, usunąć pestki. Z wnętrza cytryn ostrożnie usunąć błony. Wydrążone cytryny wstawić do zamrażalnika. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać go do miski z sokiem z cytryny. Włożyć miskę do zamrażalnika. Mieszać podczas zamrażania. Dodać żurawinę i znowu zamrażać. Sorbet nałożyć do wydrążonych skórek, natychmiast podawać.
15. Sorbet ogórkowy
Składniki: 4 zielone ogórki średniej wielkości, cytryna, szklanka białego wytrawnego wina białko.
Przygotowanie: Ogórki obrać, przekroić wzdłuż. Usunąć pestki, pokroić i zmiksować. Sok z cytryny zagotować z cukrem, wystudzić. Masę ogórkową wymieszać z syropem i winem. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Powstałą masę przełożyć do metalowego naczynia i odstawić do zamrażalnika na trzy godziny. Pamiętać o miksowaniu lub mieszaniu widelcem. Przed podaniem zmiksować.
16. Sorbet porzeczkowy
Składniki: 4 zielone ogórki średniej wielkości, cytryna, szklanka białego wytrawnego wina, białko.
Przygotowanie: W rondelku rozpuścić na małym ogniu cukier z wodą. Ogrzewać, stale mieszając, aż powstanie syrop, który będzie ciągnął się jak nitka. Następnie ostudzić. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać sok z cytryny, likier porzeczkowy i wcześniej przygotowany syrop. Starannie wymieszać. Zamrozić. Nie zapominać o mieszaniu.
17. Sorbet melonowy
Składniki: 2 dojrzałe melony, 1/4 litra wody, łyżka miodu, 120 g cukru.
Przygotowanie: Melony rozciąć na połowy. Miód i cukier zalać wodą (letnią). Doprowadzić do wrzenia i następnie wystudzić. Pestki melona wraz z otaczającym je miąższem wrzucić do garnka z roztworem miodu i cukru. Wstawić do lodówki na ok. godzinę. Następnie wyjąć, przetrzeć przez sito, w ten sposób usuwając pestki. Wyjąć resztę miąższu owocowego. Zmiksować z oziębioną masą. Przelać do płaskiej formy (najlepiej metalowej, bo szybciej się schładza). Zamrozić. Co 15–20 minut trzeba masę mieszać widelcem.
18. Sorbet malinowy
Składniki: 30 dag mrożonych lub świeżych malin, 20 dag cukru pudru, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: Maliny umyć. Zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Przetrzeć przez sito, aby oddzielić pestki. Przełożyć do metalowego, płaskiego pojemnika. Mieszać podczas zamrażania. Przed podaniem zmiksować i przełożyć do pucharków. Udekorować świeżymi owocami.
19. Sorbet dla dorosłych
Składniki: 2 filiżanki wody, 3/4 filiżanki cukru, sok z dwóch cytryn, sok z trzech pomarańczy, filiżanka campari, kieliszek wódki.
Przygotowanie: Przygotować syrop z cukru i wody. Ostudzić. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn. Wymieszać syrop z sokami, a następnie dodać alkohol. Przecedzić przez sito. Przelać do płaskiej metalowej formy. Zamrażać sorbet, mieszając. Można też zostawić w półpłynnej konsystencji i wypijać jako aperitif .
20. Sorbet truskawkowy z odrobiną pieprzu
Składniki: 250 g truskawek, 125 ml wody, 80 g cukru, sok z 1/2 cytryny, odrobina pieprzu, 3 listki żelatyny.
Przygotowanie: Truskawki zmiksować i przetrzeć przez sito. Wodę zagotować, wymieszać z cukrem i żelatyną, a następnie przestudzić. Wymieszać syrop z truskawkami, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową masę wstawić do zamrażalnika i miksować co jakieś pół godziny aż kolor będzie jasnoróżowy.