30 przepisów na potrawy mączne
Kopytka, kluski, kluchy, pyzy, knedle, pierożki, uszka. Jak je przygotować? Sprawdź podpowiedzi naszych Czytelników
1. Knedle ze śliwkami
Składniki: 30 małych, słodkich śliwek, 250 g białego półtłustego sera, 150 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 jajko, szczypta soli, kwaśna śmietana, cynamon, brązowy cukier.
Przygotowanie: Ser zmiel w maszynce do mięsa albo użyj do tego blendera (to zdecydowanie prostsza metoda). Zmielony ser wymieszaj z mąką, cukrem, jajkiem, solą i cukrem waniliowym. Przygotowane w ten sposób ciasto cienko rozwałkuj i wycinaj z niego małe krążki ciasta. Na środku każdego krążka połóż śliwkę (z pestką lub bez) i owiń ją szczelnie ciastem. Knedle wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj je z kwaśną śmietaną, brązowym cukrem i koniecznie z odrobiną cynamonu.
2. Razowe pieczone pierogi z kaszą gryczaną
Składniki: Farsz: 0,5 kg kaszy gryczanej zaparzyć, a następnie zmielić. Jedną cebulkę zeszklić i wymieszać z kaszą. Dodać sól, pieprz, odrobinę vegety. Ciasto: 0,5 l mleka, 10 dag drożdży, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka, cukier, sól, 0,5 kg mąki razowej, 0,5 kg mąki zwykłej.
Przygotowanie: Powyższe składniki wymieszać i zarobić ciasto. Rozwałkować, następnie wykrawać szklanką krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Piec w piecu lub w piekarniku w temp. 200 stopni.
Przepis Czesławy Czepigi
3. Paryje staropolskie
Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków, 25 dag mąki kartoflanej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 1 jajko, sól, pieprz do smaku. Farsz: 4 cebule, 2 surowe jajka, 4 łyżki bułki tartej, vegeta, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ciasto: Ziemniaki ugotować, utłuc i wymieszać z mąką kartoflaną i pszenną, dodać żółtka i jajko. Doprawić. Zarobić ciasto na jednolitą masę i robić z niego kulki jak na kluski śląskie. Farsz: Cebulę zeszklić na maśle, połączyć z surowymi jajkami i bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Nadziać kluski (można nadziać je też farszem mięsnym). Zagotować albo usmażyć na oleju. Do tego podać sos grzybowy albo mięsny.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Kalembina
4. Kluski śląskie z karkówką
Składniki: Na kluski: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana, sól. Mięso: 1 kg karkówki, sól, pieprz biały, papryka czerwona (przyprawa), majeranek, czosnek, cebula.
Przygotowanie: Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na 2 godziny, aby przeszło przyprawami. Karkówkę można upiec bezpośrednio w piekarniku lub foliowym rękawie. Pod koniec pieczenia kładziemy obok cebulę i czosnek dla aromatu. Ziemniaki obrać, ugotować i skręcić na maszynce. Włożyć je do miski, równo uklepać, podzielić na równe cztery porcje. Jedną z czterech porcji wyjąć z miski i wypełnić to miejsce mąką ziemniaczaną, dodać jajko i wyrobić jednolite ciasto. Formować kulki i zrobić palcem w środku dziurkę. Ugotować w osolonej wodzie. Wyciągać aż wypłyną. Podawać ciepłe z plastrami upieczonej karkówki w sosie pieczeniowej.
Przepis Renaty Bojko
5. Kluski gryczane
Składniki: 50 dkg mąki gryczanej, 15 dkg masła, 5 jajek, sól, łyżka masła do polania.
Przygotowanie: Masło utrzeć z jajkami, dodać mąki, posolić. Następnie łyżką formować kluski i wkładać je do wrzącej osolonej wody, ugotować, wyjąć łyżką, polać masłem.
Koło Gospodyń Wiejskich w Tuplicach
6. Kluchy na parze
Składniki: 0,8 kg mąki wrocławskiej, 1 łyżeczka cukru, 40 dag drożdży, 2 jaja, 0,4 l mleka, sól.
Przygotowanie: Mleko podgrzać, mąkę przesiać, jaja wbić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić w ciepłym mleku, wlać do miski i posypać na wierzchu mąką. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać mąkę, jaja, sól i wyrobić ciasto. Powierzchnię ciasta posypać mąką, miskę przykryć serwatką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Gotowe ciasto przenieść, podzielić na równe kawałki, uformować kule i pozostawić je na posypanej mąką stolnicy, przykryte serwatką. Kluski gotować na parze ok. 8 minut.
7. Pierogi poleskie
Składniki: 1 kg mąki, 3 szklanki gorącej wody, 4 żółtka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oleju, szczypta soli. Farsz: 1 kg twarogu wiejskiego, nieodtłuszczonego, 4 żółtka, 1 łyżeczka cukru, sól.
Przygotowanie: Mąkę sparzamy wodą. Dodajemy jajka, sól, cukier i olej. Zagniatamy, aż ciasto będzie jak plastelina. Składniki farszu łączymy. Powinien być w smaku delikatny. Jeśli nie mamy dostępu do wiejskiego twarogu, możemy użyć tego ze sklepu, albo pełnotłustego. Farsz nie może być rzadki. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy koła, nadziewamy farszem, lepimy. Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy, dopóki nie wypłyną. Pierogi poleskie podajemy polane roztopionym masełkiem lub z wędzonką.
Przepis Romana Łaputy
8. Uszka z nadzieniem
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka macierzanki, 1 łyżka oleju winogronowego, sól.
Przygotowanie: Jajko posolić, zmiksować z olejem i macierzanką. Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić dołek, wlać zmiksowane jajko i dolewając gorącej wody wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Ciasto zostawić pod ściereczką na ok. pół godziny i przystąpić do przygotowania farszu.
Farsz: 2 filety z pstrąga bez skóry, 50 g ogonów rakowych, 2 kromki chleba tostowego bez skórki, 1 szalotka, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka listków macierzanki lub tymianku, szczypta rozgniecionych ziaren czerwonego pieprzu.
Przygotowanie: Zmielić filet z pstrąga wraz z chlebem tostowym. Szalotkę i ogonki rakowe drobno posiekać, dodać zmielonej masy, przyprawić majonezem, macierzanką, solą i czerwonym pieprzem. Lepić zgrane uszka, smażyć je na głębokim tłuszczu. Gorące uszka układać na ulubionym sosie.
Przepis Ewy Piotrowskiej-Redlickiej
9. Sine kluski
Przygotowanie: Ok. 1,5 kg ziemniaków dzielimy na pół. Jedną połowę gotujemy a następnie ubijamy (rozdrabniamy), drugą połowę miksujemy (jak na placki ziemniaczane) wraz z 1 cebulą i 2 ząbkami czosnku. Zmiksowaną masę umieszczamy w gazie (do kupienia w aptekach) i odsączamy bardzo dokładnie. Ja wieszam hazę na kracie na ok. 1-2 godz., co jakiś czas wyciskając. Gdy ugotowane ziemniaki ostygną, a zmielone odsiąkną łączymy obie masy. Dokładnie mieszamy, dodając jajko, sól, pieprz i mąkę. Masa musi być dosyć zbita.
Przepis Aski
10. Zapiekanka z klusek
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 żółtko, 1 łyżeczka imbiru, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej (można trochę mniej), kilka posiekanych liści mięty, 5 dag parmezanu, 1 kubek śmietany, sól, pieprz, olej do formy.
Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce. Do miski z ziemniakami dodać mąkę ziemniaczaną, sól, imbir, parmezan, gałkę muszkatołową i posiekaną miętę. Wymieszać. Formować kulki, spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie. Formę żaroodporną wysmarować olejem. Kluski układać w trzech rządkach, jedna obok drugiej. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, lekko posolić i popieprzyć. Zalać kluski sosem. Sos musi je pokrywać. Posypać parmezanem. Zapiekać w 180 st. przez 30-40 minut.
Przepis Danuty Rozmys, autorki bloga „Kocurkowe Rozmyślanie Babuni”
11. Tradycyjne kopytka
Składniki: 1 kg ziemniaków, 35 dag mąki, 1 jajko, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, sól.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ciepłe zmielić, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Ostudzić i dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz pół łyżeczki soli. Zagnieść ciasto. Formować wałeczki. W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Z wałeczków kroić kopytka wielkości 3-4 cm. Wkładać partiami do wody, zamieszać, przykryć. Gdy woda powtórnie się zagotuje. Zmniejszyć gaz, gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. Odcedzić. Podawać z sosem lub jako samodzielne danie.
Przepis Danuty Rozmys, autorki bloga „Kocurkowe Rozmyślanie Babuni”
12. Kluchy z majerankiem
Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 żółtko, 100 g mąki, bułka tarta, 1-2 łyżki majeranku, 1 łyżka masła, sól.
Przygotowanie: Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy żółtko i mąkę, roztarty majeranek, 1-2 łyżki bułki tartej i sól do smaku. Zagniatamy ciasto, dosypując ewentualnie mąki (ciasto jak na kopytka). Formujemy wałeczki i kroimy je na 5-7 cm długości. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Polewamy smażoną cebulką.
Przepis Danuty Rozmys, autorki bloga „Kocurkowe Rozmyślanie Babuni”
13. Kopytka z siemieniem lnianym
Składniki: Ok. 1 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków, 1 jajko, 0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki żytniej, 1 łyżeczka soli, duża łyżka siemienia lnianego, łyżeczka posiekanego oregano.
Przygotowanie: Zmielone ziemniaki zagniatamy z jajkiem, ziołami, siemieniem lnianym, mąkami i solą. Z ciasta robimy wałek, tniemy go skośnie na małe kopytka. Gotujemy we wrzącej wodzie z solą ok. 5 minut.
Przepis Danuty Rozmys, autorki bloga „Kocurkowe Rozmyślanie Babuni”
14. Kluski leniwe
Składniki: 0,5 kg twarogu, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, szczypta soli do smaku.
Przygotowanie: Twaróg mielimy w maszynce lub zgniatamy w prasce, dodajemy mąkę, śmietanę, 2 żółtka oraz sól. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Odkrawamy kawałek ciasta, robimy wałeczek jak na kopytka, następnie spłaszczamy, kroimy średniej wielkości kluski. Wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Gotujemy po wypłynięciu 2 minuty. Po ugotowaniu można polać przetopionym masłem z bułką tartą lub z cukrem, śmietaną i cynamonem.
Przepis Koła Gospodyń_Wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com
15. Kluski z makiem
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 100 g maku mielonego, 1 szklanka gorącego mleka, 2 łyżki miodu, 100 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, skórka z 1 pomarańczy, 1 szklanka wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soku z cytryny.
Przygotowanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem, odstawić na 1/2 godziny. Orzechy pokroić w grubsze kawałki i przełożyć do miski. Rodzynki zalać wrzącą wodą. Po paru minutach odcedzić na sitku. Skórkę z pomarańczy włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę wody, dodać cukier, gotować ok. 15 minut. Sparzony mak odcedzić . Do makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem. Dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski. Zagnieść ciasto z podanych produktów, rozwałkować je jak na makaron, pokroić w grubsze kawałki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać letnią wodą. Ugotowane kluski dodajemy do maku delikatnie mieszamy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com
16. Kluski szare z twarogiem i kapustą
Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki żytniej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, 1 kostka sera twarogowego tłustego, 200 g boczku wędzonego. Kapusta zasmażana: 2 kg kapusty kiszonej, 1 szklanka grzybów suszonych, 200 gram boczku wędzonego, 3 cebule, 3 łyżki mąki do zasmażki, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek.
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane mąki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól.
Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zróbmy próbę, wrzucając kilka klusek do wody sprawdzając czy nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy. Kluchy posypujemy twarogiem oraz usmażonym boczkiem, podajemy z kapustą zasmażaną.
Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście i ziele angielskie, gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą, gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki, wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy z ugotowaną kapustą i grzybami, dodajemy sól, pieprz oraz majeranek, chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu.
Przepis Koła Gospodyń_Wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com
17. Szare kluchy z boczkiem
Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki żytniej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 jajko, 20 dag boczku surowego wędzonego.
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody powstałej z ziemniaków. Wodę z ziemniaków zostawiamy do odstania wylewamy ją, natomiast dodajemy powstałą na dnie skrobię do startych ziemniaków. Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy wymieszane maki oraz jajko. Wszystko wyrabiamy drewnianą łyżką, ciasto powinno być dość gęste. Do gotującej wody dodajemy sól.
Najlepiej zanim zaczniemy gotować większą ilość zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czy nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków.
Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody, za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 10 minut, następnie odcedzone kluchy hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i polewamy kluski.
Przepis Koła Gospodyń_Wiejskich z Janczewa, www.kgwjanczewo.blogspot.com
18. Ziołowe kluseczki
Składniki: 2 jajka, 4 łyżki mąki, sól, pieprz, garść świeżych ziół (użyłam bazylii).
Przygotowanie: Jajka połączyć z mąką i drobno posiekanymi ziołami. Doprawić solą i pieprzem. Całość powinna mieć bardzo gęstą konsystencję. Z przygotowanej masy łyżką formować drobne kluseczki i „kłaść” na gotującą się, osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową w momencie, gdy wypłyną na powierzchnie wody.
Przepis Aleksandry Misy
19. Knedle z kubka
Składniki: 24 dag mąki, masło do wysmarowania kokilek, sól, posiekana drobno natka pietruszki, 330 g śmietany kwaśnej, szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie: Do miski przesiać 210 g mąki, dodać szczyptę soli, śmietanę wymieszaną z żółtkami i natką pietruszki. Wymieszać na gładkie ciasto. Kokilki wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto wlać do przygotowanych naczyń. Włożyć do dużego garnka, po czym wlać wodę do ich połowy wysokości. Przykryć pokrywką i gotować 30 minut. Wyjąć naczynia, knedliki pokroić na 1 cm plastry.
Przepis Danuty Rozmys, autorki bloga „Kocurkowe Rozmyślanie Babuni”
20. Kluchy na parze
Składniki: 0,8 kg mąki wrocławskiej, 1 łyżeczka cukru, 40 dag drożdży, 2 jaja, 0,4 l mleka, sól.
Przygotowanie: Mleko podgrzać, mąkę przesiać, jaja wbić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić w ciepłym mleku, wlać do miski i posypać na wierzchu mąką. Gdy rozczyn zacznie rosnąć, dodać mąkę, jaja, sól i wyrobić ciasto. Powierzchnię ciasta posypać mąką, miskę przykryć serwatką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Gotowe ciasto przenieść, podzielić na równe kawałki, uformować kule i pozostawić je na posypanej mąką stolnicy, przykryte serwatką. Kluski gotować na parze ok. 8 minut.
21. Knedle z truskawkami
Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli; dodatkowo: 14 średnich truskawek, cukier, śmietana, czekolada do podania.
Przygotowanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i zagniatamy do połączenia składników. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Wyrobione ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, formujemy gruby wałek, ostrym nożem odkrajamy równe kawałki. Porcje ciasta rozpłaszczamy w dłoniach, na środku układamy truskawkę, posypujemy cukrem, sklejamy brzeg i formujemy kulę. Knedle gotujemy we wrzącej wodzie około 6 minut i ostrożnie odcedzamy.
22. Szpecle
Składniki: 100 g mąki, 1 jajko, 50 ml wody, szczypta soli.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki ciasta. Konsystencja powinna być jak gęstej śmietany. Gotujemy w garnku wodę z dodatkiem soli. Na gotującą wodę wrzucamy kluski. Są dwa sposoby. Albo używamy klusecznika (specjalnej tarki, przez którą przecieramy nasze kluski), albo nakładamy na deskę i odcinamy nożem cienkie paseczki. Po wypłynięciu szpecli na wierzch odcedzamy. Podajemy z serem, skwarkami lub sosem. U mnie wieprzowina (polędwiczka) z grzybami była tu dodatkiem.
Przepis Marzeny Dudy, autorki bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com
23. Szczypiorkowe kluseczki
Składniki na 1 osobę: 1 jajko, mąka pszenna, sól do smaku, świeżo mielony pieprz, 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie: Jajko roztrzepać dokładnie z mąką, solą i odrobiną pieprzu. Ilość mąki uzależniona jest od konsystencji klusek. Powinna wyjść konsystencja gęstej śmietany. Na końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl
24. Twarożkowe kluseczki sernikowe z rodzynkami i skórką pomarańczową
Składniki: Około 200 g twarogu, 1 jajko, mąka pszenna, szczypta soli, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka skórki pomarańczowej.
Przygotowanie: Twaróg pokruszyć do miski, dodać jajko, sól i cukier. Wymieszać dokładnie. Dosypać mąkę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję tradycyjnych klusek kładzionych. Ciasto powinno dawać się nabierać łyżeczką tworząc kluseczki. Na końcu dołożyć do ciasta rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Kluseczki nakładać małą łyżeczką i kłaść na wrzącą i osoloną lekko wodę. Gotować krótko, 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub na słodką kolację, polane lekko zrumienionym na patelni masłem. Twaróg do kluseczek może być najzwyklejszy, ja lubię wyczuwać jego drobinki, dlatego nie miksuję go ani nie mielę. Rodzynki, jeśli są bardzo suche, można na kilka minut przed dodaniem do ciasta, zaparzyć herbatą.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl
25. Kopytka z sosem
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania, 2 jaja, szczypta soli. Sos pieczarkowy: 0,5 kg fileta z udźca z kurczaka, 2 cebule, 300 g pieczarek, 1 serek topiony, papryka słodka mielona, papryka wędzona, tymianek, mielony kmin, kolendra, sól, świeżo zmielony pieprz, tłuszcz z gęsi.
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy, po przestudzeniu przeciskamy przez prasę do ziemniaków lub maszynkę. Ziemniaki łączymy z mąką pszenną, jajkami, wyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko przyklepujemy nożem. Nożem odcinamy kluski ok. 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami i odstawiamy na 15 minut. W rondlu roztapiamy tłuszcz dodajemy obraną, pokroją w kostkę cebulę smażmy chwilę. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, wrzucamy do cebuli, dodajemy również przyprawione mięso oraz serek topiony. Dusimy wszystko do momentu, aż mięso będzie miękkie a serek roztopimy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Janczewa, kgwjanczewo.blogspot.com
26. Kluski kładzione
Składniki: 2 szklanki mąki (szklanka 250 g), 2 jaja, 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody, 2 szczypty soli, 30 dkg surowego boczku wędzonego, pęczek szczypiorku, 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia.
Przygotowanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Szczypiorek myjemy i siekamy. Z mąki, jajek, soli i wody przygotowujemy ciasto (łyżką stołową). Zagotowujemy w garnku około 2,5 litra wody i dodajemy 2 łyżeczki soli. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dosypać mąki. Do gotującej osolonej wody wkładamy kluski mniejsze niż łyżka. Najlepiej robić to dwiema łyżkami, zsuwając masę z jednej łyżki drugą. Należy pamiętać o każdorazowym zamaczaniu łyżki we wrzątku (wówczas ciasto nie będzie się kleić do łyżki). Gotujemy kluski do momentu ponownego zagotowania się wody i wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przelewamy kluski na sito i czekamy chwilę, aż woda odcieknie. Następnie wrzucamy je na gorący usmażony boczek i mieszamy kilka razy, aż składniki się połączą. Smażmy około 5-10 minut. Kluski podajemy na gorąco posypane szczypiorkiem. Można też podawać z sosem mięsnym lub grzybowym.
Przepis ze zbiorów Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej
27. Kluski śląskie
Składniki: 0,5 - 1 kg ziemniaków, 1 jajko, mąka ziemniaczana (1/4 z ilości ziemniaków ugotowanych i potłuczonych), sól, mąka pszenna do obtaczania.
Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc tłuczkiem jeszcze gorące. Podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej, dodać jajko i odrobinę soli. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, formować kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej i palcem wdusić, aby powstałą dziurka. Wrzucić na osoloną wodę. Gotować chwilę po wypłynięciu na wierzch. Odcedzić. Podawać polane sosem.
Przepis Marzeny Dudy, autorki bloga www.zaciszekuchenne.blogspot.com
28. Zielone placuszki
Składniki: 500 ml jogurtu naturalnego, około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru, spora szczypta soli, 2 jajka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, spora szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej), 1 większy ząbek czosnku, 1/3-1/4 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu, około 1 szklanki świeżego szpinaku (lekko ubitego w szklance), olej do smażenia.
Przygotowanie: Szpinak zmiksować blenderem. Dodać resztę składników i zmiksować na ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub jogurtu. Odstawić na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu średniej grubości placki. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. Z dodatkiem kilku truskawek też nie są złe.
Przepis Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga www.daylicooking.pl
29. Placuszki z cukinii i sera
Składniki: 60 dag cukinii (1 średniej wielkości lub 2 nieduże), 1 łyżeczka soli, 1 mała cebula, 250 g fety, pęczek natki pietruszki, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżki kaszy manny, 3 jajka, pieprz i sól do smaku, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać łyżeczką soli i odstawić na jakiś czas. Kiedy cukinia puści sok, odcisnąć ją dobrze. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać, dodać do odciśniętej cukinii. Fetę pokroić w kostkę, dorzucić do cukinii z cebulą. Dodać także roztrzepane jajka, kaszę mannę i mąkę (w razie potrzeby dodać trochę więcej mąki, jeśli masa będzie zbyt rzadka). Dodać pokrojoną natkę pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ewentualnie solą. Na patelni rozgrzać olej (najlepiej rzepakowy) i łyżką kłaść nieduże placuszki. Smażyć przez kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.
Przepis Anny Heleniak
30. Placki z sosem serowym
Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 pęczka koperku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia. Sos: 2 średnie cebule, 2 łyżki oleju, 1/4 szklanki wody, 300 g serka topionego kremowego, pieprz czarny do smaku, 1/2 pęczka szczypiorku.
Przygotowanie: Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i połowę zetrzeć na grubym oczku, a resztę na drobnym, tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną zieleninę oraz zioła prowansalskie. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać wodę i poddusić do miękkości na wolnym ogniu. Dodać serek topiony, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać podgrzewając. Gorące placki polać sosem serowo-cebulowym i obficie posypać pokrojonym szczypiorem.