30 przepisów na udany sernik
Sernik z kawą, w biszkopcie, z malinami czy na owsianym spodzie?
Pieczemy sernik - porady
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki 2 -3 godziny przed pieczeniem.
- Upieczony sernik pozostawiamy w wyłączonym już piekarniku do wystygnięcia. Wystarczy uchylić drzwiczki piekarnika, a nie będzie się już dopiekał lecz spokojnie przestygnie. Tak studzony nie powinien opaść zbyt mocno.
Blogerka Małgorzata Kijowska
1. Sernik Jasia i Małgosi
Składniki spodu:
- 2 paczki herbatników
- 1/4 kostki masła
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodać miękkie masło i połączyć dokładnie.
Składniki masy serowej:
- 0,4 kg twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy. Utrzeć masło z cukrem, dodawać po trochę zmielony twaróg. Dosypać mąkę pszenną i kartoflankę, i dokładnie połączyć. Całe jajka ubić lekko ze szczyptą soli. Wlać do masy twarogowej i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć ciasto, dociskając równomiernie. Na ciasto wylać masę serową i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 160 st. C na około 60 minut.
Polewa:
- 2 czubate łyżki brązowego cukru
- 3-4 łyżki masła
- 150 ml mleka
Przygotowanie:
Cukier stopić w garnuszku, dodać masło i mleko. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia cukru i zgęstnienia. Polać ciasto po lekkim przestudzeniu. Ja dodatkowo posypałam polewę gorzkim kakao i brązowym cukrem.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga www.daylicooking.pl
2. Sernik w kropki
Składniki:
Masa serowa:
- 1,5 kg sera,
- 2 szklanki cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 jaja,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki masła,
- aromat waniliowy.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- pół szklanki cukru,
- kostka margaryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- jajko,
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Dwukrotnie zmielić ser i żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać masło, ser, wanilię, mąkę, zapach i proszek do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść razem i uformować cienkie wałeczki na długość blachy. Blachę wyłożyć wałeczkami w odstępach 3 - 4 cm i przykryć warstwą sera. Ułożyć wałeczki w pustych miejscach i znów nakryć serem. Stworzyć tyle warstw, na ile starczy składników. Piec około godziny temperaturze 180 st. C . Ostudzony sernik polać polewą.
Barbara Brzezicka
3. Sernik z rosą z koziej ricotty
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 10 dag margaryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- jajko,
- 2 żółtka,
- 0,7 szklanki cukru
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę 25 cm na 38 cm.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera koziego typu risotta,
- 125 dag roztopionego masła,
- 2 budynie śmietankowe,
- 0,7 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 4 żółtka (białka odłożyć na pianę),
- kilka kropli cytryny,
- 3 szklanki mleka koziego
Przygotowanie:
Podane składniki zmiksować, dodając na końcu mleko i potem jeszcze raz zmiksować. Wylać masę serową na ciasto. Piec sernik ok. 1 godzinę w temperaturze 150 st. C.
Składniki na pianę:
- 0,7 szklanki cukru,
- 4 białka
Przygotowanie:
Ubić pianę z cukru i białek. Po godzinie pieczenia ciasta sernik wyjąć z piekarnika i przykryć go pianą z białek. Zapiec ponownie przez ok. 20 minut.
Jolanta Pazdrowska
4. Sernik na zimno
Składniki na biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę dodać ok. połowę cukru. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Na końcu dodajemy barwnik.
Składniki na masę serową:
- 250 g sera mascarpone,
- szklanka serka homogenizowanego (białego),
- 8 łyżek cukru pudru,
- sok z połowy cytryny,
- 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody,
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
Przygotowanie:
Mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy, dodajemy sok z cytryny dalej miksując. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do masy serowej mieszamy kilka sekund (jedynie do połączenia składników). Masę wlewamy na ostudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody - ostudzić. Jak już masa serowa stężała, wlewamy ostudzoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Jolanta Wachowicz
5. Sernik z masą krówkową
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 100 g margaryny,
- 2 żółtka, duża szczypta soli
masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 6 jajek,
- 50 g margaryny,
- 400 g masy krówkowej o smaku kakaowym,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka margaryny,
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (20 cm na 25 cm) wstawić do nagrzanego na 180 st.C piekarnika i piec około 20 minut.
Masa serowa: margarynę rozpuścić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas ubijać i dodawać porcjami ser,roztopioną margarynę oraz mąki wymieszane z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywna pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 st. C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i posypać np. płatkami migdałowymi. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z margaryna,dodać mleko i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać sernik.
Monika Piekarska
6. Czekoladowy sernik na zimo
Składniki:
- 500 g serka mascarpone,
- 300 śmietany 30 proc.,
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 3/4 szklanki cukru
- do wyłożenia tortownicy biszkopty okrągłe, wiśnie bez pestek
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Potem dodać ubitą śmietanę oraz wiśnie (mogą być mrożone, świeże lub z kompotu. Ja dałam mały słoik konfitury z całymi wiśniami) i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wstawić do lodówki na min. 8 godzin. Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi.
Monika Piekarska
7. Sernik luksusowy
Składniki:
- 1 kg pełnotłustego sera,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 kg cukru,
- 12,5 dag masła,
- 10 jaj,
- szklanka śmietany,
- cukier waniliowy,
- 20 dag rodzynek,
- smażona skórka pomarańczowa z 4 owoców
Przygotowanie:
Ser i skórkę pomarańczową przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miękkie masło, mąkę i zmieloną masę serową, ciągle ucierając. Wrzucić śmietanę, sparzone rodzynki, pianę z białek i lekko wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przelać do formy i piec 75 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Lekko ostudzony wyjąć z formy, polukrować lub polać czekoladową polewą.
8. Sernik krakowski
Składniki:
ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 8 łyżek cukru pudru,
- 125 g masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 jajko
masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu,
- 8 jajek,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 szklanka i 3 łyżki cukru ,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g rodzynek
Lukier:
- sok z 1 cytryny,
- 150 g cukru pudru,
- 1 białko
Ponadto: 1 białko do posmarowania pasków i lukru, pergamin.
Przygotowanie:
ciasto: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Z ciasta odkroić 1/3 część, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o rozmiarach 35 - 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170 st. C przez 15 min.
Masa serowa: Twaróg zmielić. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć na krem, ucierając dodawać po 1 żółtku i łyżce twarogu, aż do skończenia składników. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Pianę dodać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami.
Sernik: Masę serową wyłożyć na ciasto. Resztę ciasta cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szer. 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją białkiem. Piec ok.50-60 min. w temp. 170 stopni C. Upieczony i wystudzony sernik polać lukrem.
Lukier: Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i białko, utrzeć.
Koło Gospodyń z Tuplic
9. Sernik wiedeński
Składniki:
- 1,5 kg twarogu podwójnie zmielonego,
- 1,5 szklanki słodkiej śmietany,
- 1,5 szklanki cukru,
- 8 dużych jaj,
- 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Do zmielonego twarogu dodać jaja, cukier, śmietanę, mąkę i lekko wymieszać. Masę wylać do wytłuszczonej blaszki i piec godzinę w temperaturze 200 st. C. Ostudzony posypać cukrem pudrem.
10. Sernik świąteczny
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 1 całe jajo,
- 3 żółtka,
- proszek do pieczenia,
- kwaśna śmietana,
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
masa serowa:
- 1 kg twarogu,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 8 jaj,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
bakalie: otarta skórka z cytryny, 1 marchew (pokrojona w drobną kostkę i uduszona w niewielkiej ilości wody z cukrem), rodzynki, morele pokrojone w paski, 2-3 łyżki marmolady
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier, jajo i żółtka zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśnej śmietany. Uformować w kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki (pozostałe ciasto można wykorzystać jako spód do makowca czy szarotki albo zamrozić.) Nakłuć widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 10-15 minut, aż lekko się zrumieni i podpiecze.
Masa: Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Białka odstawić do lodówki. Do masy maślano-jajecznej dodać stopniowo twaróg,ciągle ucierając. Obydwie mąki przesiać do oddzielnej miseczki, dodać szczyptę soli, przygotowane bakalie. Wszystko razem wymieszać i dodać do masy serowej. Na samym końcu dodać białka ubite na pianę i delikatnie całość wymieszać. Podpieczony kruchy spód sernika posmarować marmoladą i ułożyć masę serową. Wyrównać powierzchnie i piec ponad godzinę w temperaturze 180 st.C.
Elżbieta Frankiewicz
11. Sernik z kawą
Składniki:
- 80 dag sera z wiaderka do serników,
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy,
- 1 łyżeczka kakao,
- 10 dag miękkiego masła,
- 20 dag cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilia,
- szczypta soli,
- 4 jajka,
- 7,5 dag śmietany 12 proc.,
- 2 opakowania budyniu waniliowego, polewa do dekoracji
Przygotowanie:
Kawę połączyć z 5 łyżkami gorącej wody. Płyn podzielić na dwie części i przelać do osobnych szklanek. Do jednej dodać 1 łyżeczkę kakao i wymieszać, po czym ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz ze szczyptą soli. Zmiksować na puszysta masę. W między czasie dodając po 1 jajku. Dołożyć ser,śmietanę oraz budyń. Wymieszać (niezbyt długo). Masę serową podzielić na 3 części i rozłożyć do osobnych misek. Pierwszą wymieszać za pomocą trzepaczki z kawą, drugą - z kawą i z kakao, a trzecią pozostawić bez dodatków.
Formę 20 cm (może to być tortownica lub inna) wyłożyć pergaminem. Zwracając uwagę na to, aby dokładnie przylegała w rogach do naczynia. Blaszkę można też wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Na spód wyłożyć masę jasną bez dodatków, po czym wyrównać łopatka. Na pierwszej masie rozsmarować część kawową i ponownie lekko wygładzić wierzch ciasta. Na koniec wyłożyć masę z kakaowo-kawową, po czym wyrównać. Ciasto piec przez 50 minut w temperaturze 160 st. Ostudzić w piekarniku lekko uchylając jego drzwiczki.
Danuta Rozmys, autorka bloga Kocurkowa Kuchnia Babuni
12. Sernik zebra
Składniki:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego,
1,5 szklanki cukru,
- 20 dag masła,
- 6 dużych jajek,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 łyżki gorzkiego przesianego kakao
polewa: 1 czekolada i 100 ml mleka (ja dałam 1 łyżkę masła)
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i ucierając. Dodawać po łyżce sera. W osobnym, wysokim naczyniu zmiksować białka ze szczypta soli na sztywno. Dodać do sera i wyrobić delikatnie łyżką. Masę podzielić na 2 części (2/3 części masy i 1/3 masy). Do większej części białej dodać budyń w proszku i zmiksować, a do mniejszej dodać kakao i również zmiksować. Do tortownicy o średnicy 25 cm wysmarowanej tłuszczem wylewać kolejno warstwy sernika: na środek formy (u mnie była kwadratowa) wlewamy 2 łyżki białej masy, a na nią 1 łyżkę ciemnej masy, po czym znów na środek ciemnej masy wlać 2 łyżki białej i tak do wyczerpania się składników.
Pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok.1, 5 godziny. Wyłączamy piekarnik. Po upieczeniu zostawiamy na 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika sernik, wyjąć i wystudzić. Zrobić polewę, topiąc czekoladę z mlekiem lub masłem.
Danuta Rozmys, autorka bloga Kocurkowa Kuchnia Babuni
13. Sernik w biszkopcie
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 proszek do pieczenia (mały),
- 8 łyżek oleju
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Wlewamy olej, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st. Biszkopt studzimy i przekrajamy wzdłuż na pół. Przekładamy gotową masą serową.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka z wanilią,
- 1 laska wanilii,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 całe jajka,
- 1 budyń waniliowy,
- 0,5 szklanki mleka,
- 1 kostka margaryny
Przygotowanie:
Margarynę stopić, dodać cukier, cukier waniliowy, ser i rozmącone jajka - zagotować. Mleko wymieszać z budyniem i wlać do garnka, zamieszać wszystko razem. Gdy masa będzie gęsta przełożyć ją nią biszkopt. Ciasto można udekorować.
Danuta Rozmys, autorka bloga Kocurkowa Kuchnia Babuni
14. Sernik z brzoskwiniami
Składniki na biszkopt:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 5 łyżek cukru,
- 5 żółtek,
- 1 kostka margaryny,
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera (z wiaderka),
- 3 jajka,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 kostki margaryny miękkiej
Piana: 5 białek, 1 szklanka cukru
Plus: 1 puszka brzoskwiń, lukier
Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę.
Masa serowa: Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera. Dalej miksując, na samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy masę serową, wierzch wykładamy pokrojonymi w drobną kostkę brzoskwiniami. Z białek ubijamy sztywną pianę razem z cukrem, wykładamy na brzoskwinie. Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach na wierzch. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu ciasto można polukrować.
Koło gospodyń z Janczewa, kgwjanczewo.blogspot.com
15. Sernik dekoracyjny
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 0,5 kostki masła,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka
Masa serowa:
- 1 kg twarogu,
- 0,5 kostki masła,
- 6-8 jaj wielkości kl. M,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 0,5 szklanki rodzynek,
- skórka z pomarańczy,
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę, zarabiamy szybko ciasto, zawijamy w folię spożywczą wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Twaróg i masło przekręcamy przez maszynkę o bardzo drobnych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy twarogowej dodajemy żółtka i pozostałe składniki, po czym wszystko miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę delikatnie łączymy z powstałą masą serową.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę schłodzonego ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy masę serową, na nią trzemy drugą połowę ciasta. Sernik pieczemy około 1 godz w temperaturze 180 st. C. Sernik po upieczeniu możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Koło gospodyń z Janczewa, kgwjanczewo.blogspot.com
16. Sernik z owsianym spodem, na zimno
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 szklanki mąki gryczanej,
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich,
- 0,5 kostki masła,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku go pieczenia,
- po 1 łyżce: siemienia lnianego, orzechów drobno posiekanych, rodzynek, żurawiny
Masa serowa:
- 500 g sera białego półtłustego,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 g zmielonych migdałów,
- 50 g zmielonych orzechów,
- 60 ml gorącej wody
Masa śmietanowa:
- 600 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka truskawkowa
Poncz: 0,5 szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym, orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło. Smażymy 5 -10 minut cały czas mieszając, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wystudzone płatki. Delikatnie mieszamy składniki, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 st. Ciasto studzimy.
Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, dodajemy do masy serowej. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy tężejącą galaretkę. Ciasto nasączamy sokiem pomarańczowym, wykładamy masę serową wstawiamy do lodówki na 30 minut, na ser rozkładamy masę śmietanową. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto dobrze zastygło. Dekorujemy według uznania.
Koło gospodyń z Janczewa, kgwjanczewo.blogspot.com
17. Sernik z malinami
Składniki:
Ciasto i masa:
- 1 kg sera mielonego,
- 15 dkg cukru,
- 4 jajka,
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 l śmietany 30 proc.
Sos z malinami:
- 30 dkg mrożonych malin (mogą być świeże),
- pół szklanki nalewki malinowej (własnej roboty),
- pół szklanki soku malinowego,
- 3 łyżki cukru,
- pół szklanki wody,
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser, mąkę, budyń, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Oddzielnie ubić śmietanę oraz białka. Wszystko delikatnie wymieszać razem. Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 130 st. C przez około 2 godz. ( żeby nie opadł) lub do złocistego koloru. Wszystkie składniki bez mąki wymieszać podgrzewając do momentu rozpuszczenia się cukru.Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i zagęścić sos. Polewać sernik dowolna ilością.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com
18. Sernik prezydenta
Składniki:
- 1 kg sera tłustego mielonego,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 kostka masła (200 g),
- 8-10 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek stołowych kaszy manny,
- bakalie wg uznania,
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mikserem utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy i masło. Do utartej masy dodawać stopniowo ser i wszystko razem ucierać. Następnie wsypać kasze manną, proszek do pieczenia. Dodać ubite na sztywno białka i bardzo delikatnie wmiksować w całą masę. Piec około 1 godzinę. Najpierw 220 st., potem zmniejszamy do 180.
Jacek Wójcicki, prezydent Gorzowa
19. Sernik kokosowy
Składniki:
ciasto:
- 8 jajek,
- 7 łyżek mąki krupczatki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 puszka mleka słodzonego,
- 100 g masła,
- 1 kg tłustego sera,
- 200 g wiórków kokosowych,
- szczypta soli
polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białka. Do miski dodajemy żółtka i mleko słodzone, miksujemy do białości. Dodajemy ser i stopione masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy mikserem. Białka ubijamy z odrobiną soli. Białka oraz wiórki kokosowe łączymy z masą serową, mieszając delikatnie łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy o średnicy 28 cm pieczemy ok. 1 godz. i 20 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy w nim ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli i dodajemy mleko oraz cukier puder. Dobrze łączymy i i polewamy wystudzony sernik.
kgwjanczewo.blogspot.com
20. Sernik z białą czekoladą
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 kg twarogu w wiaderku,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3 tabliczki czekolady białej,
- polewa czekoladowa lub cukier puder na wierzch
Przygotowanie:
Najpierw miękkie masło zmiksować w blenderze, dodać do niego pokruszone maślane ciasteczka i jeszcze chwilę miksować aż uzyska się gładką masę. Rozłożyć ją równomiernie w okrągłej foremce wyłożonej pergaminem o średnicy 22 cm. Na zewnątrz szczelnie owinąć formę folią aluminiową. Czekoladę rozpuścić nad parą. Ser z wiaderka przełożyć do miski i stale miksując dodawać po jednym jajku. Dodać cukier puder, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną, stale miksując. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę i jeszcze chwilę miksować. Masę serową wylać na masę ciasteczkową. Formę z ciastem włożyć do naczynia żaroodpornego i nalać do niego gorącej wody, tak by sięgała do połowy foremki z ciastem. Wstawić do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i piec ok. 80 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do czasu aż ciasto ostygnie.
21. Sernik na kruchym cieście
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 3 jajka (żółtka),
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 1 margaryna,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 1 kg tłustego twarogu (zmielonego),
- 4 jajka,
- 1 łyżka budyniu waniliowego,
- 1 łyżka kaszy manny,
- 3/4 szklanki cukru.
Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części. Zostawiamy białka do masy serowej Wkładamy je do zamrażalnika na ok. 2 godz. Po tym czasie wyciągamy je i jedną ścieramy na tarce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Zabieramy się za masę. Ucieramy na masę cztery żółtka i połowę cukru. Dodajemy ser, wsypujemy kaszę, budyń. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i reszty cukru. Mieszamy. Gotową masę przekładamy na podpieczony wcześniej spód. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Dopiekamy w 180 st. C przez ok. 50 minut.
Jadwiga
22. Sernik gotowany
Składniki:
- 1 kg sera (wiaderko),
- 1 margaryna,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy,
- 3 jajka,
- 1 duży budyń waniliowy (na 3/4 szklanki mleka),
- 1/2 szklanki mleka,
- rodzynki,
- 3 paczki herbatników
Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy margarynę i cukry, rozpuszczamy. W drugim garnuszku mieszamy jajka (całe), budyń i resztę mleka na jednolitą masę. Do rozgrzanej margaryny z cukrem dodajemy serek i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy rodzynki ( nie przejmować się, gdyby ser ciut się zważył ) i wlewamy masę jajeczną, mieszamy doprowadzając do zagotowania. Wylewamy (masa jest gęsta) do formy wyłożonej herbatnikami i na wierzchu układamy następną warstwę herbatników. Polewamy czekoladą i zostawiamy do wystygnięcia.
Anna Nonckiewicz
23. Sernik bez sera
Składniki na ciasto
- 5 żółtek,
- 1 margaryna,
- 3 szklanki mąki luksusowej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- puszka brzoskwiń
Przygotowanie: Żółtka, margarynę, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszać, wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną wyłożyć na blachę, a drugą zamrozić.
Składniki na masę serową:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 budynie śmietankowe,
- 2 duże śmietany kwaśne 18 proc.
Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, budyniem i śmietaną. Dodawać partiami, cały czas ubijając do gładkiej masy.Na ciasto rozłożone na blaszce rozkładamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Wykładamy masę i tarkujemy na wierzch zamrożone brzoskwinie. Pieczemy ok. 45-50 w 180 st.C.
Danuta Roszak
24. Sernik bez spodu
Składniki:
- 8 żółtek,
- szklanka cukru,
- 1 roztopiona margaryna,
- 1 kg twarogu (z wiaderka lub zmielonego)
- 1 cukier waniliowy,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- mały woreczek wiórek kokosowych
Przygotowanie: Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać do nich roztopioną margarynę, twaróg, cukier waniliowy i budyń wymieszany z mąką oraz wiórki. Na koniec dodać ubitą z białek pianę i delikatnie wszystko wymieszać. Wylać na blachę i piec przez ok. godzinę w temp. 180 st. C.
Jadwiga
25. Sernik z masą
Składniki:
- 400 g twarogu,
- 5 jajek,
- 50 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki)
spód: 150 g kruchych ciastek, 50 g masła
Przygotowanie:
Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy. Do przygotowania tego sernika użyłam blendera z pojemnikiem. Można jednak użyć zwykłego miksera. Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.
Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki “kleksami” na ser. Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy. Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 st. C i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl
26. Kremowy sernik śmietankowy
Składniki na spód:
- 200 g herbatników,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 6 łyżek masła orzechowego
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Można również rozkruszyć drobno herbatniki i utrzeć je w tradycyjny sposób razem z masłem i masłem orzechowym. Sernik będzie piekł się w kąpieli wodnej. Formę do ciasta owinąć dokładnie folią aluminiową i wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli będziemy piec w ceramicznej formie, wtedy wystarczy wysmarować ją masłem. Przygotowane ciasto wysypać na dno formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i podpiec przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
- 600 g śmietankowego twarogu,
- 3 żółtka,
- 1/2 szklanki drobnego cukru,
- 1 łyżeczka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 200 ml śmietany kremówki (36 proc. lub ewentualnie 30 proc.)
Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz śmietany powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Najlepiej wyjąć je z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem. Twaróg zmielić dwukrotnie. Można użyć tego z wiaderka, jednak nie może to być “masa sernikowa” lecz twaróg. Przełożyć go do miski. Dodać żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier - wymieszać aż cukier rozpuści się. (Masy sernikowej nie miksować, lecz mieszać do połączenia składników. Ja do tego celu używam dużej trzepaczki rózgowej, ale można też dużą drewnianą łyżką.)
Śmietanę lekko ubić. Nie powinna być sztywna, lecz lekko spieniona. Przelać do masy serowej i wymieszać. Całość wylać na podpieczony spód. Formę z sernikiem wstawić do większego naczynia, na dno którego wlać wodę - powinna sięgać do około 2/3 wysokości formy. Można również zamiast tego wstawić na niższy poziom piekarnika szerokie naczynie wypełnione wodą. Parująca podczas pieczenia woda zapobiegnie wysuszeniu sernika.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni i pieczemy przez około 2 godziny. Góra sernika równomiernie lekko zarumieni się, lecz nie popęka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przed podaniem polać dowolną polewą - polecam krówkową, wystarczy tylko wyjąć ją z puszki i rozprowadzić równomiernie po powierzchni sernika. Górę można posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl
27. Cytrynowy sernik z bazą piankową
Składniki:
ciasto:
- 1,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego,
- 150 g masła,
- 6 żółtek,
- 2 całe jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 cytryna (wyszorowana i sparzona),
- 3 łyżki esencji waniliowej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
pianka: 6 białek, 2/3 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie: Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło roztopić i przestudzić. Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier, esencję waniliową oraz obie mąki. Zmiksować. Wlać sok z połowy cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Ponownie zmiksować. Na końcu wlać stopione i przestudzone masło. Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką (ja używam papieru do pieczenia, bo podoba mi się potem nierówna faktura ciasta i jest znacznie wygodniej). Wylać masę serową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około godzinę. Upieczony powinien być w miarę równy i lekko zrumieniony na górze. W tym czasie przygotować piankę bezową.
Ubić białka na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania stopniowo cukier. Powinna wyjść lśniąca i zwarta piana. Łyżką, delikatnie wyłożyć ją na sernik, a następnie piec przez kolejne 20-25 minut - w początkowej fazie w 120 st. C, pod koniec zwiększając temperaturę do 160 st.C , żeby pianka przyrumieniła się lekko. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi lekko przestygnąć. Następnie wyjąć i dostudzić w temperaturze pokojowej. Sernik nie powinien tak mocno opaść.
Małgorzata Kijowska, autorka bloga daylicooking.pl
28. Sernik krakowski bezglutenowy
Składniki:
ciasto:
- 200 g mąki owsianej bezglutenowej,
- 70 g mąki ryżowej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 80 g cukru,
- 140 g masła,
- 1 jajko, odrobina zimnej wody
masa:
- 1 kg sera twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka, ale dobrze odsączonego na sicie,
- 8 jajek,
- 100 g masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g cukru,
- cukier waniliowy
lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- wrzątek
Przygotowanie: Wsypać do miski mąki, dodać pokrojone kawałki masła, posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gdy będzie za suche można dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 0,5h do lodówki. Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 części ciasta. 1/3 ponownie wstawić do lodówki. Ponakłuwać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać około 15 minut do zrumienienia. W tym czasie zrobić masę serową. Masło utrzeć z cukrem (odłożyć 50 g) i cukrem waniliowym, dodając powoli żółtka i ser.
W osobnym naczyniu ubić białka. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 50 g cukru i mąkę ziemniaczaną. Powoli wymieszać obie masy. Wyłożyć całość na podpieczony spód. Z odłożonego ciasta wyciąć paski, rozłożyć na masie serowej w postaci kratki. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 50-60 minut. (po 30 minutach zmniejszyłam temp. do 170 st. C).
Cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i 1-2 łyżkami gorącej wody. Polukrować gotowe ciasto. Najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Marzena Duda, autorka bloga zaciszekuchenne.blogspot.com
29. Sernik z bakaliami i makowcem
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 5 żółtek,
- 125 g masła,
- 240 g cukru,
- 5 białek
ciasto kruche:
- 680 g mąki pszennej,
- 1 łyżka sody,
- 120 g cukru,
- 125 g masła,
- 3 jajka,
- 2 łyżki śmietany
masa makowa:
- 330 g maku,
- 120 g cukru,
- 150 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 100 g różnych bakalii (posiekane orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, rodzynki),
- 2 białka,
- 2 krople aromatu migdałowego
polewa: 200 g czekolady białej, 70 g masła, 40 ml mleka
dekoracja: 20 g kolorowej posypki
dodatkowo: foremka o wymiarach 29 na 42 cm, papier do pieczenia
Przygotowanie:
masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Dodać stopniowo w trakcie ucieranie po łyżce sera, ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
ciasto kruche: Mąkę przesiać z sodą, posiekać ze schłodzonym masłem i cukrem, dodać jajka, śmietanę i szybko wyrobić ciasto. Wstawić je do lodówki na 30 minut.
masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem (1 litr), można zastąpić mleko - wodą. Pozostawić go na 1 godzinę. Następnie odsączyć i zmielić w maszynce. Masło rozpuścić na patelni, włożyć na nie mak, cukier, miód, bakalie i smażyć około 7 minut, mieszając. Masę przestudzić, dodać aromat migdałowy i połączyć z pianą ubitą z białek. Foremkę o wymiarach 29 cm na 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia, 1/3 ciasta odkroić na "kratkę", pozostałym wylepić dno foremki. Wyłożyć masę makowa łyżką (1/3 masy makowej pozostawić na posypanie po masie serowej).
Następnie masę serową wyłożyć na mak, a resztą masy makowej posypać wierzch masy serowej.
Ciasto na "kratkę" rozwałkować, wyciąć radełkiem paski, które należy ułożyć na ukos, formując "kratkę". Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 st. C, bez termoobiegu.
Polewa: Czekoladę, masło, mleko przełożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do momentu ich rozpuszczenia. Powstałą polewą polać ciasto. Wierzch ciasta posypać kolorową posypką.
Monika Gorowa
30. Sernik na mleku kokosowym
Składniki na spód:
- 220 g herbatników pełnoziarnistych niskosłodzonych,
- 100 g masła,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie: Ciastka rozkruszyć na drobno. Czekoladę posiekać, rozpuścić z masłem. Rozpuszczoną masę czekoladową połączyć z pokruszonymi ciasteczkami, wymieszać. Spód tortownicy o śr. 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód tortownicy. Schłodzić kilka minut w lodówce.
Składniki na masy:
- 200 g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki cukru pudru plus 3/4 szklanki cukru pudru,
- tabliczka białej czekolady,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 700 g mielonego twarogu (może być waniliowy),
- puszka mleka kokosowego,
- 4 jajka
Przygotowanie:
Krem kokosowy do masy: Wiórki kokosowe ręcznie lub robotem ucierać tak długo, aż będą lepiące, dodać cukier puder i dalej ucierać, aż w konsystencji będą przypominać krem/śmietanę.
Masa serowa: Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Wszystkie składniki masy serowej (białej czekolady) zmiksować na średnich obrotach aż masa będzie jednolita. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Przygotowanie ciasta: Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 st. C (z termoobiegiem 150° st. C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą. Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50-60 minut aż wierzch sernika się zetnie (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku).
Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Czekoladę pokruszyć. Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej czekoladę. Wymieszać aż masa będzie gładka. Wystudzić, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny lub dłużej (aż masa będzie gęsta). Ubić na puszysty krem (ubita masa zrobi się jaśniejsza i puszysta). Gotowym kremem posmarować wierzch sernika.
Olga