Adam Willma

A może tak naleweczkę z... grzybków? [rozmowa]

Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe. Fot. wikipedia Jerzy Opioła Ocieplenie klimatu sprawi, że w Polsce pojawią się zupełnie nowe grzyby. Te smaczne, ale również te kłopotliwe.
Adam Willma

Rozmowa z prof. MARKIEM SIWULSKIM z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu o mitach i faktach dotyczących grzybów.

Zdarza się panu wracać z lasu z pustym koszem?
Zdarzało się. W tym roku zmorą grzybiarzy była wielka susza, która wymiotła grzyby. Oczywiście, w lesie zawsze natykam się na wiele ciekawych grzybów, ale niekoniecznie jadalnych.

Korzysta pan przy zbieraniu grzybów z ludowych mądrości? Mój znajomy grzybiarz wychodzi do lasu, kierując się wyłącznie fazami Księżyca.

Zdarza się panu wracać z lasu z pustym koszem?
Zdarzało się. W tym roku zmorą grzybiarzy była wielka susza, która wymiotła grzyby. Oczywiście, w lesie zawsze natykam się na wiele ciekawych grzybów, ale niekoniecznie jadalnych.

Niestety, nie wszystkim grzyby służą ze względu na ciężkostrawność.
Z tego powodu warto polecić znanego wszystkim boczniaka. Jest to grzyb stosunkowo lekkostrawny, dlatego bez problemów mogą go jeść nawet dzieci i osoby starsze. Podobnie jak shitake, boczniaka możemy uprawiać nawet w domu. 

Nawet jeśli nie jesteś zapalonym grzybiarzem, ten temat Cię zainteresuje! Zapraszamy do czytania pełnej wersji rozmowy z prof. MARKIEM SIWULSKIM o mitach i faktach dotyczących grzybów.

Pozostało jeszcze 95% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Adam Willma

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.