Bakłażanowy tort z San Mauro Mare

Czytaj dalej
Maria Zawała

Bakłażanowy tort z San Mauro Mare

Maria Zawała

No i zaczęły się moje wielkie włoskie wakacje. Uwielbiam to nieśpieszne dolce vita, zapach ziół, pizzy i owoców morza. Wyprawy na targ i gotowanie prostych dań, za to z najlepszych możliwych, bo po prostu świeżych składników.

Myślałam kiedyś naiwnie, że na włoskiej, śródziemnomorskiej diecie na pewno schudnę. Cóż, jak mawiał Świętej Pamięci Dante, który z Bogiem spoczywa w pobliskiej Rawennie:Lasiate ogni speranza voi, q'entrate, czyli porzućcie wszelkie nadzieje, wy którzy tu wchodzicie.

Kuchnia regionu Emilia Romania bowiem ze swoją stolicą w Bolonii nie tylko słynnym sosem słynie. Są tu piadiny, parmeńska szynka, no i wszechobecne ragou oraz beszamel i ser parmigiano reggiano. Jeśli dołożyć świeże warzywa, mięso, kiełbaski i owoce morza, tworzyć pyszne dania można bez końca. Tak czy owak Ślązak poje tu do syta. Dziś pierwszy przepis moich włoskich przyjaciółek zwanych przez nas z racji wieku ciotkami. Bakłażanowy tort Carmen i Heleny z San Mauro Mare.

Składniki
Jak mówią moje Włoszki, wziąć tyle, żeby się zmieściło w foremce i tyle.

Potrzebne będą:
Makaron rurki
Bakłażan
Na ragou
Marchewka
Seler naciowy
Mielone mięso
Przecier pomidorowy

Pozostałe składniki
Beszamel (zrobić albo kupić gotowy)
Parmezan
Tarta bułka
Oliwa z oliwek
Przyprawy: sól, pieprz, zioła , np. prowansalskie.

Przygotowanie
Bakłażanowy tort zrobimy w foremce na babkę (wielkanocną) z dziurką. Nie piszę, ile trzeba składników, bo to zależy od tego jak dużą macie foremkę. Ma się to w niej zmieścić i tyle, a więc do dzieła.

Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente, czyli pół twardo, bo będzie się jeszcze piekł. Odcedzić i odstawić na chwilę.
Obok w rondlu przygotować ragou, czyli wrzucić na oliwę z oliwek trochę drobno pokrojonej marchewki i selera naciowego, do tego mielone mięso. Mięsa nie za wiele 20-30 dkg.

Przesmażyć doprawiając pieprzem, solą, ziołami np. prowansalskimi lub dalmatyńskimi. Doprawić przecierem pomidorowym. Następnie wysmarować formę do babki oliwą z oliwek, wysypać tartą bułką i wyłożyć cienkimi plastrami bakłażana. Obok w naczyniu wymieszać makaron z ragou, dodać trochę beszamelu, przełożyć do foremki i zasypać parmezanem.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, w zależności od tego jak dużą mamy foremkę, ok. 30 minut (do zapieczenia).
Po upieczeniu wyjąć z formy i zjeść z apetytem.

Maria Zawała

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.