Barszcz z młodej botwinki
Dziś ostatni już przepis Doroty Dominiak, współwłaścicielki Domu Bawarskiego, który półtora roku temu przeszedł udaną rewolucję kuchenną Magdy Gessler. Będzie to barszcz z młodej botwinki. Z dodatkiem chrzanu, czosnku... Spróbujcie.
Barszcz z młodej botwinki
2 pęczki botwinki umyć dokładnie, buraczki obrać ze skórki lub wyczyścić szczoteczką
Liście i łodygi w pokroić w kostkę, buraczki w półkrążki. 
Przygotować 2 litry wywaru drobiowego lub jarzynowego. 
Pokrojoną botwinkę wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 15 minut, następnie wlewamy 50 ml octu 10-proc. spirytusowego  (żeby zatrzymać kolor oraz proces gotowania) 
Dodać 3 łyżki dobrego chrzanu, 6 ząbków czosnku startego, doprawić solą, pieprzem, cukier, żeby zrównoważyć smak. 
Zupa ma być lekko pieprzna, lekko słona i kwaśna. 
Dodać 4 łyżki 36-proc. śmietanki słodkiej (powinniśmy uzyskać kolor fuksji). Posypujemy koperkiem i gotowe.
Podajemy z jajkiem na twardo.