Biała kiełbasa powinna być szara, a nie bardzo różowa...

Czytaj dalej
Magda Jach

Biała kiełbasa powinna być szara, a nie bardzo różowa...

Magda Jach

Sporządzanie białej kiełbasy ma tradycję sięgającą XVII w., a jej recepturę podała w książce kucharskiej Maria Śleżańska w 1904 r. Kolor białej kiełbasy surowej jest wypadkową koloru surowców: mięso jest lekko różowe, tłuszcz biały. Po sparzeniu staje się szara.

Kolor różowawy wskazuje, że dodano do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą. Po sparzeniu powinna być krucha i soczysta, a mięso i przyprawy wyraźnie wyczuwalne .

Przed Wielkanocą popyt na białą kiełbasę rośnie nawet dziesięciokrotnie - szacują handlowcy. Klienci średnio kupują 1 - 2 kilogramy, podczas gdy wielu z nich na co dzień nie je jej wcale. Pozostają jednak wierni tradycji, która każe kawałek białej kiełbasy włożyć do koszyka ze święconką, a na wywarze ugotować aromatyczny świąteczny żur.

- Prawdziwa, wysokiej klasy biała kiełbasa powinna być szara - podkreśla Zygmunt Śmiechowicz, prowadzący sklep mięsny przy Rynku Bałuckim. - Może nie wygląda ładnie, ale nie zawiera żadnych konserwantów, polepszaczy. Jej smak jest doskonały. Najlepsze składniki na białą kiełbasę to wieprzowa łopatka bez kości i golonka bez kości, odrobina wody, sól, pieprz, majeranek i czosnek. Aby najlepiej wydobyć jej smak, nie gotujemy jej, tylko parzymy. Wystarczy wrzucić ją do wrzątku i pozostawić na 15 minut na delikatnym ogniu. Oprócz tradycyjnej kiełbasy wieprzowej specjalnie na święta będziemy mieli w sprzedaży kiełbasę białą z dzika. To u nas hit, na który czeka wielu klientów.

Jest jednak znacznie droższa. Podczas gdy wysokiej klasy białą kiełbasę wieprzową kupimy za ok. 18 - 21 złotych za kilogram, ta z dzika jest po ok. 30 złotych za kilogram.

Specjalne oferty na ostatni przedświąteczny tydzień szykują też sklepy sieciowe oraz hipermarkety.

- Kiełbasę białą żurkową Sokołów mamy w cenie 9,99 złotych za kilogram, a kiełbasę białą extra Tarczyński z prawdziwym chrzanem po 15,99 zł za kilogram - mówi Jakub Jaremko z biura prasowego Tesco. - Promocje będą obowiązywać aż do świąt.

Na wywarze z białej kiełbasy będziemy gotować świąteczny żurek lub biały barszcz, najlepiej na naturalnym zakwasie. Większość osób kupuje gotowy w butelce, sprawdzając, by nie zawierał konserwantów. Podaje się go ze święconym jajkiem, kawałkiem kiełbasy oraz chrzanem.

Magda Jach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.