Bydgoscy restauratorzy już gotowi na otwarcie
W ramach kolejnego etapu odmrażania gospodarki od dziś gości mogą przyjmować m.in. restauracje. Jak restauratorzy przygotowali się na otwarcie? Sprawdziliśmy.
Zgodnie z wytycznymi, w lokalu może przebywać 1 osoba na 4 mkw. jego powierzchni. Między stolikami powinna być zachowana odległość 2 m lub 1 m – pod warunkiem, że stoliki będą dodatkowo oddzielone od siebie przegrodami o wys. przynajmniej 1 metra ponad blat. Konieczna jest także regularna dezynfekcja. Pracownicy lokalu muszą być zaopatrzeni w środki ochrony osobistej (rękawiczki, maseczki). Przy jednym stoliku może przebywać jedna osoba, poza rodzinami lub osobami mieszkającymi wspólnie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody.
Za metr kwadratowy zapłacą grosz
Z uwagi na trudną sytuację związaną z pandemią, prezydent miasta zdecydował się na preferencyjne stawki opłat dzierżaw dla prowadzących lokale gastronomiczne na terenie Bydgoszczy. Będą one obowiązywały do końca sezonu ogródków letnich.
Opłata za działalność ogródków letnich dla wszystkich dzierżawców wynosić będzie symboliczny 1 grosz za 1 mkw. za dzień.
Do tej opłaty z tytułu dzierżawy dodany zostanie podatek VAT, płatny zgodnie z ogólnie obowiązującymi przepisami.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień