Chętnych na kelnerów brak. Co zrobić, by młodzi ludzie wybierali szkoły zawodowe?

Czytaj dalej
Fot. Jacek Smarz
Justyna Wojciechowska-Narloch

Chętnych na kelnerów brak. Co zrobić, by młodzi ludzie wybierali szkoły zawodowe?

Justyna Wojciechowska-Narloch

Jak wyjść naprzeciw oczekiwaniom rynku pracy - nad tym zastanawiają się w Toruniu szefowie placówek kształcących kucharzy, hotelarzy i kelnerów.

Od środy w toruńskim hotelu „Filmar” trwa ogólnopolska konferencja dyrektorów szkół gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych. Organizatorem 15 edycji imprezy jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z ul. Osikowej w Toruniu.

- To dla nas wielkie wyróżnienie, bo mamy tu nie tylko 38 dyrektorów placówek z całego kraju, ale także przedstawicieli Ministerstwa Edukacji Narodowej. Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz pracodawców m.in. z Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego - cieszy się Roman Wojda, dyrektor toruńskiego gastronomika.

Pracodawca partnerem

Specjaliści z zakresu gastronomii, turystyki i hotelarstwa chcą znaleźć najskuteczniejsze formy współpracy pracodawców ze szkołami. Te ostatnie natomiast chcą podążać za trendami i produkować specjalistów, których kompetencje będą odpowiadać wymogom rynku pracy.

Pozostało jeszcze 68% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Justyna Wojciechowska-Narloch

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.