Chętnych na kelnerów brak. Co zrobić, by młodzi ludzie wybierali szkoły zawodowe?
Jak wyjść naprzeciw oczekiwaniom rynku pracy - nad tym zastanawiają się w Toruniu szefowie placówek kształcących kucharzy, hotelarzy i kelnerów.
Od środy w toruńskim hotelu „Filmar” trwa ogólnopolska konferencja dyrektorów szkół gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych. Organizatorem 15 edycji imprezy jest Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z ul. Osikowej w Toruniu.
- To dla nas wielkie wyróżnienie, bo mamy tu nie tylko 38 dyrektorów placówek z całego kraju, ale także przedstawicieli Ministerstwa Edukacji Narodowej. Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz pracodawców m.in. z Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego - cieszy się Roman Wojda, dyrektor toruńskiego gastronomika.
Pracodawca partnerem
Specjaliści z zakresu gastronomii, turystyki i hotelarstwa chcą znaleźć najskuteczniejsze formy współpracy pracodawców ze szkołami. Te ostatnie natomiast chcą podążać za trendami i produkować specjalistów, których kompetencje będą odpowiadać wymogom rynku pracy.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień