Ciemne winogrona. Wiesz, jaki to jest skarb dla serca?
Zdrowotne właściwości mają nie tylko owoce winogron, ale również ich liście - przekonuje Zbigniew T. Nowak, bioenergoterapeuta.
Odkąd sięgnąć pamięcią ciemne winogrona uznawane były za owoc, który sprzyja zdrowiu. Ich niebywałe uznanie w medycynie jeszcze bardziej umocniło się na świecie, gdy nauka dowiodła, że mogą one skutecznie zapobiegać wielu chorobom serca i układu krążenia.
Winorośl właściwa (po łacinie Vitis vinifera), która wydaje owoce winogron, zna chyba każdy. To okazałe pnącze tworzące pędy nawet do 40 m długości. Są one giętkie, zaopatrzone w wąsy czepne, za pomocą których wspinają się na znaczne wysokości, np. po drzewach, altanach, tarasach. W winnicach, a więc plantacjach tych roślin, świadomie nie dopuszcza się, aby sięgały one tak wysoko, stąd regularnie się je przycina do odpowiedniej wysokości. Owocem tych pnączy jest soczysta, słodka i aromatyczna jagoda. Wielkość owoców zależy od odmiany, a także klimatu, gdzie uprawia się winorośl. Podobno w Izraelu istnieją odmiany, które wydają w słońcu grona z owocami o długości nawet do 50 cm.
Późne lato i wczesna jesień dają nam możliwość zajadania się różnymi odmianami winogron. Oczywiście najsmaczniejsze i najsłodsze są owoce sprowadzane z Grecji, Hiszpanii, południa Włoch, gdzie jest dużo słońca, długi dzień, a przede wszystkim ciepłe noce. Warto spożywać i przerabiać na różne przetwory także owoce odmian dojrzewających i w naszym klimacie. Kiedy jest słoneczne i ciepłe lato, są naprawdę słodkie i pełne aromatu. Badania naukowe od dawna przekonują, że najbardziej sprzyjają zdrowiu owoce ciemnych winogron.
Z medycznego punktu widzenia owoce ciemnych winogron to skarbnica najcenniejszych związków leczniczych. To przede wszystkim resweratrol, kwas elagowy, proantocyjanidyny i flawonoidy. Najwięcej stwierdzono ich w skórce tych owoców. Są też zasobne w witaminy z grupy B oraz biopierwiastki, jak np. potas, żelazo, miedź, magnez. Zawierają nieco witaminy C, E oraz kwas foliowy. Niepowtarzalny smak winogron to zasługa kompozycji kwasów owocowych. Owoce te obfitują jeszcze w inne wartościowe kwasy fenolowe, np. galusowy. Ciemno zabarwione winogrona to także źródło antocyjanów. Trochę mało znanym w Polsce, ale coraz bardziej docenianym na świecie surowcem leczniczym są również liście ciemnych winorośli.
W ostatnich latach opublikowano mnóstwo raportów medycznych na temat dobroczynnego wpływu ciemnych winogron oraz czerwonego wina gronowego na układ sercowo-naczyniowy. A wszystko za sprawą licznych polifenoli, które są w nich zawarte. Uczeni spostrzegli, że związki te działają w sposób synergiczny, czyli wzmacnia się ich aktywność, kiedy są zastosowane razem, stąd tak zadowalający efekt leczniczy u ludzi mających kłopoty z chorobą wieńcową, postępującą miażdżycą ogólną i zaburzeniami w krążeniu krwi. O działaniu roślin leczniczych zasobnych m.in. w te bezcenne dla zdrowia serca związki piszę szczegółowo w mojej najnowszej książce „Zioła dla chorego serca”.
Uczeni z University of Michigan Health System po latach eksperymentów medycznych na szczurach doszli do wniosku, że dieta wzbogacona w owoce ciemnych winogron ma bardzo istotny wpływ na zminimalizowanie spustoszenia w mięśniu sercowym (zwłóknienie) wskutek nadciśnienia tętniczego. Zdaniem uczonych owoce te, poprawiając ogólny metabolizm w organizmie, przyczyniają się także do produkcji jednego z najaktywniejszych antyoksydantów - glutationu. To właśnie on, gromadząc się w komórkach serca, działa na nie ochronnie.
Wspomnę tu jeszcze o korzystnym wpływie ciemnych winogron na ukrwienie serca. Podczas jednych z badań klinicznych 300 pacjentom ze stwierdzoną chorobą wieńcową podawano 600 mg wyciągu z owoców zawierającego 0,9 mg transresweratrolu. Wyniki były bardzo pocieszające: już po godzinie od jego podania zaobserwowano u nich poprawę przepływu krwi przez naczynia wieńcowe.
Dowiedziono ponadto klinicznie, że owoce i sok z ciemnych winogron mają skuteczne działanie przeciwzakrzepowe. Stanowią zatem skuteczną broń przed zawałem serca (według uczonych amerykańskich, mogą one ograniczyć ryzyko jego wystąpienia nawet o 50%) i udarem mózgu. Obniżają także poziom zdradliwej frakcji LDL cholesterolu.