Cieszmy się borówkami!
Jestem od nich uzależniona, mogę je jeść w prawie nieograniczonych ilościach. Nie są ani za słodkie ani na kwaśne, smaczne na surowo, ale też po upieczeniu. Jedyne w swoim rodzaju borówki amerykańskie! Cieszmy się nimi, bo koniec lata to też koniec tych najlepszych owoców pod słońcem!
Borówkowe semifreddo
Składniki: 400 ml śmietanki kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki drobnego cukru, skórka otarta z 1 cytryny, łyżeczka cukru waniliowego, 250 g borówek amerykańskich
Przygotowanie: borówki wymieszaj z cukrem, przełóż do garnka, podgrzewaj na małym ogniu. Następnie przetrzyj przez sito. Do żelatyny dodaj odrobinę wody, gdy napęcznieje, delikatnie podgrzej. Śmietankę podgrzewaj ze skórą cytrynową, cukrem waniliowym, dodaj żelatynę i przecier borówkowy. Całość przelej do salaterek i schładzaj przez noc w lodówce.
Torcik bezowy z borówkami
Składniki: 6 białek, 300 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 500 g borówek amerykańskich, 300 ml śmietanki kremówki, 200 g mascarpone, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, świeża mięta
Przygotowanie: białka ubijaj za pomocą miksera, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny i mąkę. Na papierze do pieczenia narysuj 3 okręgi, wypełnij je pianą z białek. Piecz około 75 minut w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i mascarpone. Wystudzone płaty bezowe przekładaj kremem śmietanowym i borówkami. Dekoruj świeżą miętą.
Tarta rustykalna z borówkami
Ciasto:300 g mąki pszennej, 150 g masła, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru, szczypta soli
Nadzienie: 400 g borówek amerykańskich, 50 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie: Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce. Borówki wymieszaj z cukrem i mąką. Ciasto rozwałkuj, na środku ułóż borówki, zegnij brzegi tak, aby otrzymać okrągłą formę. Tartę przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.