Co ugotowali na konkkurs młodzi kucharze ze "Spożywczaka"?

Czytaj dalej
Fot. Arch. ZSP "Spożywczak"
Eliza Gniewek-Juszczak

Co ugotowali na konkkurs młodzi kucharze ze "Spożywczaka"?

Eliza Gniewek-Juszczak

Karolina Kalińczuk i Konrad Mostbauer z kl. II TG „Spożywczaka” zakwalifikowali się do etapu wojewódzkiego konkursu pt. „Kulinarna przygoda z makaronem”. Już drugi raz z rzędu. W szkole nie brakuje zdolnych kucharzy. Uczniowie podzielili się z nami swoimi przepisami.

Razowy makaron w kremowym sosie z grillowanym łososiem i warzywami
Składniki: makaron razowy - 300 gramów, łosoś świeży - 400 gramów, marchewka - 1 sztuka, pół cukinii, śmietana 36% - 150 mililitrów, jedna cebula pokrojona w drobną kostkę, sól i pieprz do smaku, oliwa z oliwek - 3 łyżki, pieprz czarny, szczypta, sok i starta skórka z 1 cytryny, białe wino - 50 mililitrów

Makaron ugotuj al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Skrop oliwą. Łososia pokrój na cztery jednakowej wielkości medaliony, skrop oliwą i posyp otartą skórką z cytryny oraz pieprzem. Marchewkę oraz cukinię pokrój w długie, cienkie plastry, a następnie sparz krótko we wrzącej wodzie. Na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Przesmaż cebulę i wlej wino. Gdy alkohol odparuje wlej śmietanę. Całość zagotuj i dopraw do smaku. Zamarynowane kawałki ryby smaż na rozgrzanym grillu lub na grillowej patelni. Zdejmij z ognia. Na drugiej patelni rozgrzej Ramę i przesmaż zblanszowane warzywa. Ugotowany makaron przełóż do sosu i doprowadź do wrzenia – wyłóż na talerze. Na makaronie ułóż dekoracyjnie warzywa oraz grillowane kawałki ryby.


Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym i ziołami

Składniki: 600-700 g makaronu muszle, 800 g mięsa mielonego wieprzowego, 120 g startego parmezanu, 1 duża, biała cebula, 2 szalotki, ząbek czosnku, pęczek natki, pęczek szczypiorku, łyżka estragonu, 600 ml sosu pomidorowego, 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Makaron gotujemy 3-4 minuty w dużej ilości posolonej wody (zachowujemy dużą ilość wody z gotowania). Makaron odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą. Skrapiamy 2 łyżkami stołowymi oliwy, żeby się nie sklejał. Cebulę, szalotki i czosnek obieramy i kroimy. Podsmażamy razem w garnku, na pozostałej części oliwy, przez 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez 5 do 6 minut na dużym ogniu, stale mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 100 ml sosu pomidorowego i gotujemy jeszcze przez 5 minut. W tym czasie myjemy i kroimy zioła. Mięso zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego zioła. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Pozostałą część sosu pomidorowego podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego trochę wody zachowanej z gotowania makaronu, żeby go lekko rozrzedzić. Nadziewamy muszle mięsem z ziołami. Wkładamy je do dużego naczynia do zapiekania. Zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 25 do 30 minut. Podajemy.

Tort makaronowy
Potrzeba 500 g makaronu i składniki na warstwy oraz masę jajeczną.
Masa jajeczna: 2 jajka, pół szklanki śmietany 18 proc. Warstwa czerwona: 1 cebula pokrojona i usmażona na oliwie z oliwek; szklanka domowego przecieru pomidorowego, jeśli za sos będzie za rzadki należy dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, dodać łyżeczkę słodkiej papryki. Wystudzić, dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać z bazylią świeżą. Dodać sól, pieprz czarny, oliwę z oliwek. Warstwa biała: 400 g fileta z indyka pokrojonego i usmażonego na oliwie z oliwek. Dodać200 g sera feta i wrzucić do rozdrabniacza. Do mięsa dodać oliwę. Dodać pozostały ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
Warstwa zielona: 450 g szpinaku usmażonego na oliwie z oliwek, 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa. Dobrze zredukować wodę. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty czosnek. Zmiksować w blenderze na puree z oliwą. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej. wymieszać.

Tortownicę wysmarować oliwą z oliwek lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, następnie białą i na koniec zieloną. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temp.180 stopni przez 20 min. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta . Posypać potarkowanym serem mozarella, ułożyć pokrojone oliwki, pomidorki koktajlowe. Pomidorki posmarować oliwą z oliwek. Zapiekać jeszcze przez 10-15 minut.

Faszerowana rolada z piersi kurczaka krewetkami i szpinakiem, makaron z sosem z kolendry i chili
Składniki na 2 porcje:
2 filety z piersi z kurczaka, 6 krewetek 16/20, 1 pęczek szpinaku, 250 g papardelle ,80 g masła, słodka papryka mielona do smaku; sos: 100 ml oliwy z oliwek, 50 g masła, mała papryczka chili, 3 gałązki świeżej kolendry, ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Pierś z kurczaka rozbić na płat. Przyprawić solą i pieprzem. Krewetki obrać, oczyścić. Na patelnię wlać oliwę, dodać łyżeczkę masła, podsmażyć krewetki, przyprawić solą i papryką.
Liście szpinaku wrzucić na gorącą, suchą patelnię, odparować wodę i pozostawić do ostygnięcia. Na piersi z kurczaka nałożyć warstwę szpinaku oraz krewetki. Ciasno zrolować. Posmarować masłem, oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min. Pod koniec pieczenia ugotować makaron w osolonym wrzątku.
Oliwę z oliwek, masło, kolendrę, posiekany ząbek czosnku i chili podgrzać na patelni, wymieszać, chwilę przesmażyć. Ugotowany makaron dodać do sosu i podgrzać.
Gotową roladę pokroić w grube plastry i położyć na makaron.

Sajgonki
Składniki: papier ryżowy, 500 g makaronu ryżowego, 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 500 g marchwi, 1 cebula, 500 g grzybów mun, sos sojowy, sól i pieprz
Makaron zagotować we wrzątku i odcedzić, połączyć z mięsem mielonym, startą i obraną marchwią, namoczonymi grzybami mun. Wszystko wymieszać. Przyprawić do smaku. Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie, nałożyć małą porcję na papier. Składać ciasno jak krokiety. Na oleju sezamowym obsmażyć z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i obsmażyć ponownie.

Eliza Gniewek-Juszczak

Opisuję to, co dzieje się w powiecie nowosolskim, ale także to, co dotyczy mieszkańców całego województwa lubuskiego. Ciekawią mnie przepychanki polityczne, przemiany gospodarcze w regionie i emocjonują ludzkie sprawy. Piszę o religii, ale też tym, co się buduje. Lubię odkrywać ciekawostki Nowej Soli, Kożuchowa, Otynia, Bytomia Odrzańskiego i Nowego Miasteczka oraz wielu innych miejscowości. Publikuję artykuły w Gazecie Lubuskiej oraz na portalach www.gazetalubuska.pl i www.nowasol.naszemiasto.pl.
Chętnie napiszę o Twojej sprawie, wydarzeniu, które organizujesz lub sukcesie, którym chcesz się pochwalić.
Skończyłam filologię polską w Zielonej Górze i dziennikarstwo w Poznaniu. W Gazecie Lubuskiej pracuję od 2016 r.

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.