Dietetyk Martyna Onichimiuk: Warto uczyć dzieci, że dobre jedzenie zapobiega chorobom
Rozmowa z Martyną Onichimiuk, dietetykiem w Białostockim Centrum Onkologii.
Marzec to miesiąc świadomości profilaktyki raka jelita grubego. Dużo w tym kontekście się mówi o zdrowym odżywianiu.
Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, mamy dosyć duże pomocy w postaci piramidy zdrowego żywienia. Wytyczne te przygotowane są z podziałem na dorosłych, dzieci, seniorów. W zdrowym odżywianiu najważniejsze jest dostarczanie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych w postaci białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów. Wybieramy więc takie produkty, które będą pomagały w budowaniu naszego organizmu, w poprawieniu naszego stanu zdrowia.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień