Rozmowa z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rzeszowie.
Jakie są najgorsze nasze nawyki żywieniowe?
Najczęściej spotykam się z problemem nieregularnych posiłków. Ten zgubny nawyk powoduje, że jedząc niesystematycznie, narażamy się na przypadkowe i szybkie przekąski, a to daje źle zbilansowane posiłki, niekontrolowaną liczbę kalorii, zbyt dużą podaż cukru i tłuszczu, a w konsekwencji nadmierne kalorie i dietę niskoodżywczą. Często też w nieodpowiedni sposób rozkład posiłków czyli mało rano i w południe, a bardzo dużo wieczorem powoduje, że tyjemy. Tych złych nawyków jest wiele, to niejedzenie śniadań, złe nawodnienie, zbyt dużo cukru, także tego ukrytego w produktach, monotonia posiłków, niejedzenie warzyw i owoców, mała aktywność, używki.
- CZYTAJ TEŻ: Schudnij nie wychodząc z domu. Te czynności pozwolą Ci na zrzucenie zbędnych kilogramów bez ćwiczeń
Czy łatwo jest zmienić te nawyki?
Wedle zasady świadomość buduje odpowiedzialność, warto rozpocząć od wewnętrznej samoanalizy: jak wygląda mój dzień żywieniowy, dlaczego sięgam po niezdrowe produkty, dlaczego potrzebuję zmiany, jak się aktualnie czuję, jak wyglądam, jak jest stan zdrowia. Warto się wesprzeć spotkaniem z fachowcem, nie bać się dietetyka, możemy wspólnie przeanalizować zachowania żywieniowe. Wiedzy i teorii na temat diet i odchudzania jest bardzo wiele, polecam korzystać ze sprawdzonych źródeł. Na początek można zacząć od małych kroków, nawyki budujmy stopniowo, aż powtarzalność dobrych rzeczy „wejdzie po pewnym czasie w krew”. Np. Nie pijesz wody? Spróbuj dzielić butelkę na mniejsze porcje, założyć wypicie 4 szklanek w domu i 2 małych butelek w pracy.
Jak obejść się bez słodyczy?
Po pierwsze nie kupujemy i nie robimy zapasów. Regularne i dobrze zbilansowane posiłki to klucz do sukcesu. Stopniowo cukier z owoców zastąpi nam potrzebę jedzenia standardowych słodyczy. Na rynku jest wiele ciekawej alternatywy słodkości: batony na bazie owoców suszonych i orzechów czy kremy z orzechów i daktyli. Polecam fit wypieki, łączenie kreatywnie warzyw i owoców w wypiekach.