Grażyna Antoniewicz

Do najbardziej zagrożonych utratą potomstwa należą dzikie kaczki

Zakochany kaczor mandarynek - sfotografowany na stawie w parku oliwskim - podczas zalotów do pewnej krzyżówki Zakochany kaczor mandarynek - sfotografowany na stawie w parku oliwskim - podczas zalotów do pewnej krzyżówki
Grażyna Antoniewicz

Dzikie kaczki coraz chętniej przenoszą się do miast i spędzają tam nie tylko wiosnę i lato, ale nawet zimują. Spotkamy wśród nich nie tylko krzyżówki, ale również kolorowe sołtysy.

Do najbardziej zagrożonych utratą potomstwa należą dzikie kaczki. Dlaczego? Bo coraz mniejsza jest liczba miejsc lęgowych, wzrasta zagrożenie ze strony drapieżników, powodem jest też rozwój nadwodnej turystyki.

Dzikich kaczek jest kilkadziesiąt gatunków, z tego kilkanaście występuje w Polsce. Wśród nich najpospolitsze to krzyżówka, cyranka, cyraneczka, podgorzałka, płaskonos, czernica i głowienka.

Pozostało jeszcze 92% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Grażyna Antoniewicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nowosci.com.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.