Dominika Wójciak poleca. Brownie z bakłażana
Dziś bez zbędnego gadania, bo pracy przy tym nieco zdekonstruowanym brownie jest moc. Zatem do kuchni.
BROWNIE Z BAKŁAŻANA Z SOLONYM KARMELEM
Składniki:
- 2 bakłażany (700 g)
- 125 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70 procent
- 100 g masła
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej lub 1⁄2 łyżeczki chili
- 50 g dobrej jakości gorzkiego kakao plus kakao do posypania
- 70 g mąki migdałowej (najlepiej świeżo zmielonej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄4 łyżeczki soli
- masło do wysmarowania formy
Karmel:
- 200 g cukru
- 200 ml śmietanki 42% tłuszczu
- 1⁄2 łyżeczki soli
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200°C.Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz okrągłą formę na torcik. Bakłażany umyj osusz i opiecz mocno na gazowym palniku lub palnikiem do cręme brulee. Skórka bakłażanów powinna być kompletnie czarna, prawie spalona. Możesz także opiec warzywa na grillu lub w piekarniku, jednak opiekanie nad płomieniem da najlepsze rezultaty. Opieczone bakłażany nakłuj nożem i połóż na blasze. Piecz ok. 40 - 60 minut aż bakłażany będą miękkie. Przełóż warzywa do durszlaka i odczekaj aż nieco przestygną.
Piekarnik skręć do 160°C. Kiedy bakłażany będą na tyle chłodne, by trzymać je w dłoniach obierz je ze skórki i odciśnij z soków. Zmiksuj jeszcze ciepłe warzywa na gładkie purée.
Czekoladę połam na małe kawałki i umieść razem z masłem w metalowej lub szklanej misce umieszczonej nad garnkiem gorącą wodą. Dno miski nie może dotykać wrzątku, by temperatura rozpuszczającej się czekolady nie była zbyt wysoka. Powoli rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z ciepłym purée z bakłażana.
Jajka i żółtko ubij z cukrem. Skórkę pomarańczową lub chili, kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól przesiej. Wymieszaj masę jajeczną z suchymi składnikami szybko i sprawnie tylko do połączenia składników. Na koniec wymieszaj powstałe ciasto dokładnie, ale także dosyć szybko z purée bakłażanowo - czekoladowym. Przelej masę do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika na 50minut. Wyjmij i przestudź co najmniej 20 minut przed podaniem. Podawaj posypane kakao z słonym karmelem.
Przygotuj solony karmel. Cukier wsyp do garnka o grubym dnie i zwilż wodą, tak by przypominał mokry piasek. Wstaw na średni ogień i karmelizuj. Do gotowego karmelu dolej śmietankę, zaczekaj aż wszystko ładnie się połączy. Dopraw solą. Podgrzewaj do uzyskania jednolitej konsystencji.