Przedstawiamy Koło Gospodyń Wiejskich Młyny-Młynice w gminie Strzelno. Panie uznały, że razem można więcej, więc od 10 lat działają jako jedno KGW. W tym roku świętowały 60-lecie tego w Młynach.
Dzięki istnieniu kół kobiety integrują się, wymieniają doświadczeniami i przepisami - mówi Emilia Walkowiak z Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Strzelnie.
To okazja, żeby kobiety wiejskie wyszły z domów, miały gdzie poplotkować. Udało mi się je wyciągnąć
- mówi z satysfakcją. A panie jeździć do kina, teatru czy na basen bardzo lubią, co potwierdza Ewa Siudzińska, przewodnicząca KGW Młyny-Młynice.
- Podobają nam się operetki, widziałyśmy już chyba wszystkie - śmieje się. Chętnie odwiedzają zatem Poznań czy Bydgoszcz. Letnie wyjazdy kierują nad morze, np. do Jastarni, na Hel, do Kołobrzegu. Swego czasu była wycieczka do Karpacza i Zakopanego. To jedna z korzyści przynależności do KGW.
- Panie z kół są widoczne i doceniane, mają gdzie pokazać swoje produkty - wymienia Emilia Walkowiak. Tradycja wiejska dzięki nim nie zaginie - przekonuje przedstawicielka gminnej rady. Świadczy o tym też średnia wieku KGW Młyny-Młynice, jednego z najprężniej działających w gminie Strzelno.
- Średnia to teraz tak około trzydziestu kilku lat. Na razie kobiety są bardzo chętne do działania, jeżdżenia na festyny z naszymi potrawami - cieszy się przewodnicząca, która swoją rolę pełni od 31 lat.
- Już im mówię, że mogłaby któraś to ode mnie przejąć, ale żadna nie chce - dodaje. Ewa Siudzińska to także sołtys Młynów.
Mama zabiera na zebranie córkę, tam jest wesoło i ta się wciąga w KGW, tak w skrócie napływ kolejnego pokolenia wyjaśnia mieszkanka Młynów.
W kole jest obecnie 20 pań i jeden pan Michał. Do KGW trafił z formalnych konieczności. - Brałyśmy udział w wystawie wieńców dożynkowych i trzeba było podać autorów, a on robił stelaż, więc trzeba było wciągnąć pana Michała na listę.
Jako koło gospodyń zajmują się reprezentowaniem gminy. Można je znaleźć na targach w Bielicach czy wystawach w Minikowie albo Jeziorach Wielkich. Panie pomagają przy organizacji dożynek, opiekują się świetlicą wiejską, która jest też miejscem ich zebrań. Starają się spotkać raz w miesiącu, z przerwą na żniwa i wykopki, kiedy mają dużo pracy w gospodarstwach. - Jak jest potrzeba, to jedna drugiej daje znać, telefon z informacją i o dwudziestej w świetlicy - poznajemy zasady zwoływania nagłych spotkań.
O integrację dwudziestu kół całej gminy dba Gminna Rada. - Razem jeździmy, są dofinansowania. Nie wszystkich może byłoby stać na taką samodzielną wycieczkę. Panie cieszą się, że widzą morze czy góry. Szykujemy kolonie dla dzieci latem i zimą - wspomina Emilia Walkowiak. Są również wspólne stoiska na dużych imprezach, stoły wigilijne przed świętami wystawiane w urzędzie w Toruniu.
- To odpoczynek od codzienności - mówi o kole Siudzińska. Dlaczego warto należeć do KGW? Przewodnicząca ceni szkolenia i kursy, w których można brać udział, większe możliwości organizacji kolonii i imprez dla dzieci. Wreszcie: - Można iść między ludzi.
To, że koło tworzą panie z dwóch sołectw, ma swoje zalety w postaci drobnych dofinansowań czy prezentów sprzętowych z obu funduszy sołeckich. Są i podarki od sponsorów, a do kuchni zawsze coś się przyda.
Fajnie jest i chciałabym tylko, żeby się nie popsuło
- to najważniejsze życzenie, jakie ma przewodnicząca KGW Młyny-Młynice.
Bułeczki z pieczarkami
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1,5 szklanki mleka
4 dag drożdży
3 jajka
10 dag masła
Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek, sól, pieprz, cebula
Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i pozostawiamy je do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy pieczarki i przesmażamy z solą, pieprzem i cebulą posiekaną w kostkę. Z ciasta najłatwiej będzie zrobić niewielkie placki, ułożyć farsz i zlepić w kulkę. Pieczemy ok. 35 min w 180 st.
Krokiety z pieczarkami
Składniki:
0,5 kg mąki
1,5 szklanki mleka
4 dag drożdży
3 jajka
10 dag masła
Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek, sól, pieprz, cebula
Wykonanie:
Korzystając z tych samych składników i tej samej metody przygotowujemy drożdżowe ciasto. Rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty. Usmażony farsz układamy na cieście i zawijamy. Takie roladki układamy na blaszce i umieszczamy w piekarniku na ok. 20 min w temp. 180 stopni.
Roladki ze szpinakiem i fetą
Składniki:
polędwica
szpinak
feta
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso kroimy na plastry. Po rozbiciu i przyprawieniu odstawiamy, aby zająć się farszem naszych krokiecików. Na patelni rozgrzewamy drobno pokrojony szpinak, dodajemy ostry ser feta. Po podsmażeniu układamy farsz na polędwiczkach, zwijamy. Obtaczamy krokiety w jajku i tartej bułce, po czym możemy już podsmażyć nasze przekąski.