Rekordowa wystawa prac uczniów Zespołu Szkół Spożywczych - aż 87 mazurków! To bogato zdobione ciasto zagości na naszych wielkanocnych stołach.
Już po raz ósmy w Zespole Szkół Spożywczych przy ul. Franciszkańskiej w Łodzi świętowano Dzień Mazurka. Z tej okazji młodzież przypomina wielkanocne obyczaje oraz kultywuje je, samodzielnie przygotowując mazurki. Z roku na rok zainteresowanie udziałem w wystawie i konkursie na najładniejszy mazurek rośnie.
- Tym razem uczniowie wykonali rekordową liczbę - 87 mazurków - cieszy się Katarzyna Wojtalik, kierowniczka szkolenia praktycznego. - Szczególnie duże zaangażowanie i pomysłowość wykazali uczniowie klas pierwszych, którzy nie mają jeszcze zajęć praktycznych i brak im doświadczenia związanego z produkcją cukierniczą. W przygotowywaniu ozdób wykorzystywali różne jadalne materiały dekoracyjne. Część uczniów samodzielnie wykonała figurki z mas cukrowych lub czekolady plastycznej.
- Byłem zaskoczony zarówno liczbą prac, jak i tym, jak przepiękne mazurki wykonali uczniowie - chwali młodzież Feliks Ponitka, starszy cechu piekarzy i przedsiębiorców w Łodzi, juror konkursu.
- Tradycyjny mazurek to spód z kruchego ciasta, z marmoladą owocową, wykończony masą migdałową - mówi Michał Miś, cukiernik. - Ale może też być z masą kajmakową. Cały urok ciasta tkwi właśnie w jego dekoracjach. Używając płynnej czekolady, malujemy palemki związane kokardką oraz napisy, np. Alleluja, Wesołych Świąt. Z masy cukrowej tworzymy połówki jajek, kurczaki, a dekorację uzupełniamy kandyzowanymi śliwkami, skórką pomarańczową, gruszką, anżeliką, płatkami migdałowymi.
Mazurki mogą mieć różne kształty - od tradycyjnego jaja, prostokąta, po serce, a także różne wielkości - od malutkich do koszyka po okazałe, ważące nawet 3 kg.
W „Spożywczaku” odbyły się też warsztaty dla gości, m.in. z gimnazjów i podstawówek. Uczestnicy uczyli się dekorowania mazurków oraz babeczek i kształtowania chałek do koszyczka wielkanocnego.