Dziś na ostro: trufle czekoladowe z chili

Czytaj dalej
Fot. Grzegorz Goik
Magdalena Nowacka-Goik

Dziś na ostro: trufle czekoladowe z chili

Magdalena Nowacka-Goik

Piotr Ogiński - mieszkaniec Tarnowskich Gór i Radzionkowa, prowadzi wideoblog "Kocham Gotować", brał udział w popularnych telewizyjnych programach kulinarnych - Top Chef i Hell's Kitchen. W tym ostatnim doszedł do finału! Przed świętami, proponuje coś, co umili porządki, doda energii i rozgrzeje. Wytrawne trufle czekoladowe z chili!

Kiedy biegamy w ferworze porządków świątecznych, nie mamy czasu na wielkie gotowanie, bo już myślimy, że czeka nas to za kilkanaście dni. Na pewno przydałaby się jednak mała przekąska. Słodka, ale nie przesłodzona i pikantna.
Piotr Ogiński proponuje trufle czekoladowe z chili. Ta ostatnia przyprawa należy do jego ulubionych. Przyznaje, że lubi z nią eksperymentować i chętnie dodaje do wielu potraw. Oczywiście musimy pamiętać, że wystarczy naprawdę odrobina, aby zaostrzyć i podkreślić smak. Uważajcie zatem!

Trufle czekoladowe z chili

Składniki:
czekolada gorzka - 100 g
kozi serek - 100 g
szczypta chili
1/2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
odrobina gorzkiego kakao

1. Czekoladę wkładamy do naczynia i rozpuszczamy - najlepiej metodą tradycyjnej kąpieli wodnej(czyli wstawiamy je do większego naczynia z wrzącą wodą, powinna ona sięgać 3/4 wysokości zanurzonego garnka)

2. Po rozpuszczeniu wlewamy ją do wcześniej przygotowanej miski z kozim serem. Mieszamy na gładką masę

3. Dodajemy pieprz, około pół łyżeczki

4. Dodajemy szczyptę chili i odrobinę soli

5. Mieszamy na gładką masę

6. Odstawiamy na około 10 minut do lodówki

7. Przygotowujemy gorzkie kakao, możemy sobie nim oprószyć też dłonie, żeby było łatwiej formować trufle

8. Lepimy kuleczki i obtaczamy w kakao. Powinno ich wyjść ok. 15, ale to w zależności na jaką wielkość się zdecydujemy

Smacznego!

Magdalena Nowacka-Goik

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.