Niedługo Wigilia Bożego Narodzenia. Dla każdej gospodyni przygotowanie wigilijnych potraw to nie lada wyzwanie. Ale część z nich można przygotować wcześniej, a przed wigilijną wieczerzą jedynie podgrzać. Dlatego dzisiaj proponujemy Wam trzy przepisy Ewy Wachowicz na wigilijny barszcz czerwony na prawdziwym zakwasie, uszka, domową szynkę i karpia na chrupko. Zakwas możecie zrobić dzisiaj lub jutro. Na Wigilię będzie idealny. Uszka warto przygotować przez weekend i zamrozić. Domową szynkę także można upiec w weekend, a karpia zacznijcie przygotowywać 23 grudnia.
Barszcz czerwony wigilijny - składniki na zakwas:
1 kg czerwonych buraków
3 l wody
1 łyżeczka kminku
30 g korzenia chrzanu
1 główka czosnku
3 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 kromka chleba razowego
Barszcz czerwony wigilijny - składniki:
100 g suszonych grzybów
włoszczyzna (bez kapusty)
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
zakwas z buraków
cukier
sól
pół cytryny
Przygotowanie zakwasu:
Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
Przygotowanie barszczu czerwonego:
Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna. Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Uszka - składniki na farsz:
100 g suszonych grzybów
1 cebula
masło do smażenia
sól
pieprz
Uszka - składniki na ciasto:
500 g mąki
1 jajko
szczypta - soli
1 szklanka gorącej wody
Wykonanie - farsz:
Grzyby namoczyć i ugotować. Drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać grzyby z cebulą i doprawić solą i pieprzem.
Wykonanie - ciasto:
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.
Karp wigilijny na chrupko - składniki:
2 karpie
mąka
oliwa i masło do smażenia
duża cebula
Przygotowanie karpia:
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć pokrojoną w piórka cebulą, odstawić na noc w chłodne miejsce. W Wigilię rybę wyjąć z cebuli, posolić, obtoczyć w mące, po czym usmażyć z obu stron na oliwie z dodatkiem masła.
Świąteczna szynka - składniki:
1,5 kg surowej szynki
2 łyżki trocin z drzew liściastych
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuska
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1/4 szklanki sosu sojowego
2 liście laurowe
ziele angielskie
ziarna jałowca
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć musztardą. Włożyć do garnka, zalać winem i sosem sojowym (garnek powinien być niewiele większy od szynki, bowiem mięso musi być całe zanurzone w marynacie). Schować do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin, a jeszcze lepiej na 1-2 dni. Do garnka z grubym dnem wsypać trociny, przykryć specjalną kratką przeznaczoną do domowego wędzenia lub folią aluminiową ponakłuwaną widelcem. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do garnka z trocinami, przykryć, uwędzić (około 45 minut). Następnie ugotować do miękkości (około 1,5 godziny).