Ewa Wachowicz poleca: przepisy na szybkie i smaczne przekąski
Aby zrobić domowe przyjęcie nie trzeba spędzać w kuchni całego dnia. Dlatego proponujemy Wam przepisy na szybkie przekąski, które świetnie pasują na karnawałową zabawę. To przepisy Ewy Wachowicz z jej strony www.ewawachowicz.pl. Śledzie po kaszubsku warto przygotować wcześniej. Życzymy smacznego!
Mrożony sorbet truskawkowy:
mrożone truskawki
1 kieliszek - wina musującego
1 łyżka - cukru pudru
do dekoracji - mięta
Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą.
Uwaga! Do przygotowania sorbetu z mrożonych owoców potrzebny jest mikser o bardzo ostrym nożu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, truskawki trzeba lekko rozmrozić, zmiksować w blenderze, włożyć do zamrażarki na kilka godzin i mieszać od czasu do czasu - aż do powstania odpowiedniej, przypominającej kryształki, konsystencji.
Camembert z orzechami i żurawiną - składniki:
2 sery camembert
2 garście orzechów włoskich
1 łyżka żurawiny
Sery ułożyć na folii aluminiowej (każdy na oddzielnym kawałku), uformować „koszyczki”. Camemberty posypać lekko przesiekanymi orzechami, zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (10-12 minut).
Tempura z krewetek na szampanie:
150 ml wytrawnego wina musującego
100 g mąki
1 jajko
olej do smażenia
Tempura z krewetek na szmpanie - salsa rosa:
5 łyżek majonezu
2 łyżki keczupu
1 łyżka whisky
sos tabasco
natka pietruszki
Tempura z krewetek na szmpanie - sos:
100 ml sosu sojowego
1 łyżeczka pasty wasabi
Tempura z krewetek na szmpanie - wykonanie:
Z lodowatego wina, mąki i jajka zrobić w misce jednolite ciasto - dużo rzadsze niż na naleśniki. Mieszać drucianą miotełką, niezbyt intensywnie, aby bąbelki nie uciekły. Wino powinno być bardzo zimne, bo tylko wtedy mąka nie będzie się kleić. By podczas smażenia krewetek ciasto było chłodne, naczynie można umieścić w większej misce z wodą i lodem lub wrzucić do niego kilka kostek lodu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej (do ok. 170 st. C). Oczyszczone krewetki spiąć wykałaczkami. Moczyć w cieście (jego warstwa nie może być zbyt gruba, bo po usmażeniu ciasto powinno być cieniutkie i kruche) i smażyć na złoty kolor. Usmażone krewetki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem sojowym i pastą wasabi lub z salsą rosa.
Do sosu sojowego można drobno posiekać natkę pietruszki. Krewetki w tempurze najlepiej serwować z wytrawnym, zimnym szampanem lub winem musującym.
Śledź po kaszubsku - składniki:
600 g solonych płatów śledziowych
marynata:
2 szklanki wody
1 szklanka octu (zwykły 10 proc.)
pół szklanki cukru
2 średnie cebule
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
zalewa kaszubska:
200 g śliwek suszonych
3 ogórki kiszone
1 kg cebuli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
garść majeranku
3 liście laurowe
100 ml oleju
sól
pieprz do smaku
Śledź po kaszubsku - wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin, by wypłukać nadmiar soli. Wodę z cukrem zagotować, po zdjęciu z ognia dodać 2 pokrojone w wiórki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Na końcu dolać ocet. Do takiej marynaty włożyć śledzie. Powinny spoczywać przez 2-3 dni w lodówce
Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. W żadnym wypadku nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (można w trakcie smażenia podlać odrobiną wody). Śliwki pokroić na pół i dodać do cebuli. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać wraz z liśćmi laurowymi. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzić.
Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z kaszubskim sosem. Wstawić do lodówki, by składniki przeszły wzajemnymi aromatami.