Hanna Walenczykowska / Marta Mikołajska

Gdzie w Myślęcinku można grillować?

W leśnym parku w Myślęcinku znajdują się wyznaczone miejsca, w których można rozpalić grilla Fot. Tomasz Czachorowski W leśnym parku w Myślęcinku znajdują się wyznaczone miejsca, w których można rozpalić grilla
Hanna Walenczykowska / Marta Mikołajska

Eksperci radzą, mięso przed obróbką na grillu warto ugotować i włożyć na kilka godzin do marynaty zrobionej z ziół, octu i miodu. Na grilla nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa, w tym ryby i owoce morza oraz warzywa. Ich smak zależy najczęściej od gustu twórcy potrawy.

Długi majowy weekend jest znakomitą okazją to tego, by odkurzyć grilla i przygotować w plenerze smaczne jedzenie. Tym, którzy nie mają własnego ogródka, podpowiadamy, że grilla można rozpalić w wyznaczonych miejscach myślęcińskiego parku, np. na plaży nad stawem (dojście od ulicy Konnej).

Warzywa prosto z rusztu

Znakomite, o czym zapewne wielu Czytelników wie, są grillowane warzywa: pomidory, brokuły, cukinia, kukurydza, ziemniaki i bakłażany. Najczęściej sposób ich przyrządzania zależy od inwencji i gustu tego, kto ją przygotowuje, ale…

- Musimy pamiętać, że warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan, powinniśmy grillować zawsze w folii. Brak takiego zabezpieczenia może powodować wydzielanie się substancji, które są szkodliwe dla organizmu - przestrzega Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Bydgoszczy, i podkreśla, że do grillowania (w przypadku grilla węglowego) najlepiej wybrać dobrej jakości węgiel drzewny.

- Radzę unikać brykietów, które powodują osadzanie się na potrawach, które grillujemy, substancji smolistych - przestrzega Krzysztof Szczepaniak.

  • Co najlepiej przyrządzić na grillu?
  • Kto powinien grillowanych potraw unikać?
  • Jak przygotować mięso, warzywa i owoce morza przed grillowaniem?

Przeczytasz w dalszej części artykułu

Pozostało jeszcze 70% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
Hanna Walenczykowska / Marta Mikołajska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.