Eksperci radzą, mięso przed obróbką na grillu warto ugotować i włożyć na kilka godzin do marynaty zrobionej z ziół, octu i miodu. Na grilla nadaje się praktycznie każdy rodzaj mięsa, w tym ryby i owoce morza oraz warzywa. Ich smak zależy najczęściej od gustu twórcy potrawy.
Długi majowy weekend jest znakomitą okazją to tego, by odkurzyć grilla i przygotować w plenerze smaczne jedzenie. Tym, którzy nie mają własnego ogródka, podpowiadamy, że grilla można rozpalić w wyznaczonych miejscach myślęcińskiego parku, np. na plaży nad stawem (dojście od ulicy Konnej).
Warzywa prosto z rusztu
Znakomite, o czym zapewne wielu Czytelników wie, są grillowane warzywa: pomidory, brokuły, cukinia, kukurydza, ziemniaki i bakłażany. Najczęściej sposób ich przyrządzania zależy od inwencji i gustu tego, kto ją przygotowuje, ale…
- Musimy pamiętać, że warzywa, takie jak cukinia czy bakłażan, powinniśmy grillować zawsze w folii. Brak takiego zabezpieczenia może powodować wydzielanie się substancji, które są szkodliwe dla organizmu - przestrzega Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Bydgoszczy, i podkreśla, że do grillowania (w przypadku grilla węglowego) najlepiej wybrać dobrej jakości węgiel drzewny.
- Radzę unikać brykietów, które powodują osadzanie się na potrawach, które grillujemy, substancji smolistych - przestrzega Krzysztof Szczepaniak.
- Co najlepiej przyrządzić na grillu?
- Kto powinien grillowanych potraw unikać?
- Jak przygotować mięso, warzywa i owoce morza przed grillowaniem?
Przeczytasz w dalszej części artykułu
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień