Nowy program video #SzamanieNaEkranie jest odpowiedzią na potrzeby naszych czytelników. Celem projektu jest propagowanie zdrowego i świadomego sposobu odżywania. Program prowadzi finalistka Master Chef - Klaudia Budny
Przepis na 8 gołąbków
- 8 liści kapusty włoskiej
- 500 g zmielonego karku lub łopatki z dzika
- 100 g surowej kaszy gryczanej białej
- 2 średnia cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, tymianek
Liście gotować w przez chwilę by były elastyczne, a następnie przelać zimną wodą. Kaszę ugotować al dente i wymieszać z mięsem. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać, zeszklić na maśle i połowę dodać do mięsa. Drugą połowę zostawić do sosu.
Doprawić farsz solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem i dokładnie wymieszać. Z liścia kapusty wyciąć twardą część, nałożyć na środek garść farszu i zwinąć.
Wszystkie Gołąbki ułożyć w naczyniu wysmarowanym odrobiną oleju i piec w 180 stopniach przez 30 minut. W tym czasie na patelni z cebulą dodać pomidory i smażyć, aż pomidory zmiękną, a następnie zblendować na gładko. Wyjąć gołąbki z piekarnika i polać sosem.
ZOBACZ WAGĘ DIETETYCZNĄ z pomocą, której nie tylko zważysz składniki do potraw, ale też sprawdzisz ile mają kalorii i zawartość cholesterolu >>