Golonka z warzywami po beskidzku? Mmm... pycha!

Czytaj dalej
Fot. Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec

Golonka z warzywami po beskidzku? Mmm... pycha!

Łukasz Klimaniec

Golonka! Przysmak wielu podniebień. Górale w Beskidach mają swój przepis, dzięki któremu danie smakuje wyjątkowo, kojarząc się z góralszczyzną. Jan Dutka z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, szef kuchni Karczmy pod Lotniskiem w Bielsku-Białej zdradza przepis na golonkę pieczoną w warzywach po beskidzku.

Golonka pieczona w warzywach po beskidzku, przygotowana wspólnie z załogą karczmy - Edytą Nowak i Jolantą Fołta.

Składniki:
4 sztuki golonki przedniej (1 sztuka 70 dag )
1 kg marchewki
1 kg pietruszki
0,5 kg selera
1 por
0,5 kg cebuli
czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
(można dodać tymianku lub rozmaryn)

Przyrządzenie:
Golonki dobrze solimy i obsypujemy mielonym pieprzem. Następnie dajemy je do miski z połową obranych i grubo pokrojonych warzyw i dajemy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie zamarynowane golonki wkładamy do garnka razem z warzywami, zalewamy wodą i dodajemy przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. W dalszej kolejności podgotowane golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia, zasypujemy pokrojonymi w snopki warzywami, lekko podlewamy wywarem (pozostałym z gotowania golonki), przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę, aż do miękkości.
Tak przyrządzoną golonkę możemy podawać z pieczywem, musztardą lub chrzanem.

Łukasz Klimaniec

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.