Golonka z warzywami po beskidzku? Mmm... pycha!
Golonka! Przysmak wielu podniebień. Górale w Beskidach mają swój przepis, dzięki któremu danie smakuje wyjątkowo, kojarząc się z góralszczyzną. Jan Dutka z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, szef kuchni Karczmy pod Lotniskiem w Bielsku-Białej zdradza przepis na golonkę pieczoną w warzywach po beskidzku.
Golonka pieczona w warzywach po beskidzku, przygotowana wspólnie z załogą karczmy - Edytą Nowak i Jolantą Fołta.
Składniki:
4 sztuki golonki przedniej (1 sztuka 70 dag )
1 kg marchewki
1 kg pietruszki
0,5 kg selera
1 por
0,5 kg cebuli
czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
(można dodać tymianku lub rozmaryn)
Przyrządzenie:
Golonki dobrze solimy i obsypujemy mielonym pieprzem. Następnie dajemy je do miski z połową obranych i grubo pokrojonych warzyw i dajemy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie zamarynowane golonki wkładamy do garnka razem z warzywami, zalewamy wodą i dodajemy przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. W dalszej kolejności podgotowane golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia, zasypujemy pokrojonymi w snopki warzywami, lekko podlewamy wywarem (pozostałym z gotowania golonki), przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę, aż do miękkości.
Tak przyrządzoną golonkę możemy podawać z pieczywem, musztardą lub chrzanem.