Golonka z warzywami po beskidzku? Mmm... pycha!

Czytaj dalej
Fot. Łukasz Klimaniec
Łukasz Klimaniec

Golonka z warzywami po beskidzku? Mmm... pycha!

Łukasz Klimaniec

Golonka! Przysmak wielu podniebień. Górale w Beskidach mają swój przepis, dzięki któremu danie smakuje wyjątkowo, kojarząc się z góralszczyzną. Jan Dutka z Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, szef kuchni Karczmy pod Lotniskiem w Bielsku-Białej zdradza przepis na golonkę pieczoną w warzywach po beskidzku.

Golonka pieczona w warzywach po beskidzku, przygotowana wspólnie z załogą karczmy - Edytą Nowak i Jolantą Fołta.

Składniki:
4 sztuki golonki przedniej (1 sztuka 70 dag )
1 kg marchewki
1 kg pietruszki
0,5 kg selera
1 por
0,5 kg cebuli
czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
(można dodać tymianku lub rozmaryn)

Przyrządzenie:
Golonki dobrze solimy i obsypujemy mielonym pieprzem. Następnie dajemy je do miski z połową obranych i grubo pokrojonych warzyw i dajemy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie zamarynowane golonki wkładamy do garnka razem z warzywami, zalewamy wodą i dodajemy przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. W dalszej kolejności podgotowane golonki przekładamy do żaroodpornego naczynia, zasypujemy pokrojonymi w snopki warzywami, lekko podlewamy wywarem (pozostałym z gotowania golonki), przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C. piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę, aż do miękkości.
Tak przyrządzoną golonkę możemy podawać z pieczywem, musztardą lub chrzanem.

Łukasz Klimaniec

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.