Gorzów: nie samymi praktykami uczeń Gastronomika żyje!
- Pozdrawiamy z Walencji! - piszą do „GL” uśmiechnięci i trochę opaleni uczniowie gorzowskiego Gastronomika. Nie, nie lenią się w Hiszpanii. Po prostu są tam na praktykach.
„Pozdrawiamy z gorącej i słonecznej Hiszpanii. Mamy praktyki w najbardziej renomowanych restauracjach i hotelach Walencji, a w chwilach wolnych szkolimy język hiszpański i podziwiamy huczne i barwne przygotowania do słynnego Festiwalu Ognia. Dołączamy kilka zdjęć! Uczniowie i opiekunowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych uczestniczący w projekcie Erasmus +” - takiego maila dostaliśmy od nastolatków, którzy 5 marca wyjechali do Walencji.
Dla najlepszych
W zasadzie jest to nagroda - do Hiszpanii wyleciała 16-osobowa grupa wyłoniona spośród dwóch klas (do których łącznie chodzą 44 osoby). Wybrano najlepszych w nauce i tych, którzy świetnie napisali test językowy. Pisaliśmy o tym w „GL” 2 marca w tekście „Słońce, corrida, byki... Takie to będą praktyki”.
Praktyki młodzież z klasy 3a i 3b zaczęła niemal natychmiast po dotarciu do Walencji - już 6 marca. Uczą się zawodu w cztero i pięciogwiazdkowych hotelach oraz najlepszych restauracjach. W systemie „dwa na dwa”, czyli dwa tygodnie w kuchni i dwa tygodnie na sali.
- Nasza młodzież doskonali się w kunszcie sporządzania dań kuchni międzynarodowych oraz serwuje potrawy i napoje klientom - wyjaśniają nauczycielki Małgorzata Ciechanowicz -Budny i Anna Ciupka, które zdobyły w sumie pół miliona złotych na zagraniczne praktyki dla uczniów.
Nie tylko praca
Jednak nie samą pracą praktykanci żyją! Po zajęciach nastolatkowie mają bogaty program kulturalno-oświatowy. Tym bardziej, że marzec jest wyjątkowy: cała Walencja obchodzi Festiwal Ognia, który przyciąga rzesze turystów z całego świata (i jednocześnie klientów do hoteli i restauracji). Uczniom udało się też już odwiedzić m.in. Park Guliwera, Muzeum Ognia oraz nowoczesny kompleks Miasto Sztuki.