Jak długi weekend, to grill. Zanim położycie na ruszcie karkówkę, a nawet - zanim kupicie brykiet i podpałkę, przeczytajcie, co o grillu mówią eksperci. Oto pięć rzeczy, które warto wiedzieć
Grillowanie, polski sport narodowy. Jesteśmy w środku drugiej majówki w tym miesiącu. Kto z Państwa nie spędził choć jednego dnia przy grillu,na działce, z rodziną i znajomymi? I kto choć raz nie dyskutował z nimi, jak to jest z tym grillem: szkodzi nam czy nie? No właśnie. Temat jest tak ważki, że stał się przedmiotem badań naukowych. Zbigniew Jelonek pod okiem naukowców z Wydziału Nauk o Ziemi Uniwersytetu Śląskiego przygotowuje nawet doktorat na ten temat. Mówi nam o podpałce, węglu i brykiecie. Nasz drugi ekspert to dr Tomasz Bochenek, kardiolog z Górnośląskiego Centrum Medycznego w Katowicach. Mówi nam o zdrowotnych aspektach jedzenia potraw z grilla.
Zatem, co warto o grillu wiedzieć? Jak palić, czego używać, co i jak grillować? Oto pięć rzeczy, które warto wiedzieć.
1. Podpałka ma znaczenie
To, czym rozpalamy grilla, ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia. Co jest w podpałce?
Zatem, co warto o grillu wiedzieć? Jak palić, czego używać, co i jak grillować? Oto pięć rzeczy, które warto wiedzieć.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień