GRILLOVE. Sałatka z grillowanymi warzywami i serem wędzonym
Składniki:
• 1 cukinia
• 1 mały bakłażan
• 8-10 pomidorów koktajlowych
• 1 czerwona papryka
• czerwona cebula
• opakowanie rukoli lub mixu sałat (ok. 125 g)
• oliwa z oliwek
• ser wędzony
Sos winegret:
• 1/4 łyżeczki suszone zioła prowansalskie
• sok z połowy cytryny
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Bakłażana pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na ok. 30 minut. Następnie opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Papryki i cukinię pokrój w paski. Cebulę i pomidory pokrój na połówki. Warzywa ułóż na ruszcie. Najpierw od przekrojonej strony, a kiedy zaczną się ładnie rumienić, odwróć na drugą stronę i grilluj do momentu, aż zaczną się delikatnie marszczyć.
Zacznij od papryki, bakłażana i cebuli. Następnie dołóż cukinię, a na koniec pomidory. W czasie grillowania posmaruj warzywa oliwą, aby nie wyschły.
Wędzony ser pokrój w plastry i krótko grilluj.
Na duży talerz wysyp sałatę. Na tym rozłóż gotowe warzywa oraz ser. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej winegretem.
Smacznego!