Grillujże ze smakiem!

Czytaj dalej
Fot. pixabay
Karolina Dudek

Grillujże ze smakiem!

Karolina Dudek

Kiedyś, nie tak dawno jeszcze, maj pachniał kwiatami jaśminu, bzami i świeżo skoszoną trawą. Dziś - zapach majówki to zapach przypalonej karkówki i podpałki do grilla.

Grillowanie to po piłce nożnej ulubiony sport Polaków. W obu przypadkach, stwierdzam z bólem, do Ligi Mistrzów nam daleko. „Gdybyśmy grillowali jak Gruzini, to tak. Na niskim żarze, powoli, a nie na żywym ogniu. Na dębie, brzozie, a nie na brykietach zalanych chemiczną podpałką. Byle szybciej i żeby się dymiło lepiej niż u sąsiada. Takie jedzenie jest do wyrzucenia” - mówiła Magda Gessler w jednym z wywiadów. Ja dodam - zdejmijcie, drodzy rodacy, tę skąpaną w Vegecie karkówkę z grilla, bo naprawdę można inaczej.

Co więc grillować, skoro nie samą kiełbasą człowiek żyje?

Pstrągi
Na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej wiedzą, że ryba najlepiej smakuje z rusztu. By zostać mistrzem grilla, wystarczy potraktować sprawionego pstrąga solą, cytryną i pieprzem, a do środka włożyć koperek i masło. Do grilowania nadaje się też dorada. Ryba potrzebuje około 10 minut nad żarem na każdej ze stron. Uwaga -to nie kiełbasa, więc nie ruszajcie co chwilę, bo się rozpadnie. Serwujcie z masłem czosnkowym.

Burgery
Tu gwarantem udanego dania z grilla jest dobra mielona wołowina, np. antrykot, i proste przyprawy: sól, pieprz, odrobina tabasco i musztardy. Uformowane w płaski kotlet mięso potrzebuje zaledwie kilku minut na każdej ze stron. Burger z grilla bije na głowę tego z patelni.

Warzywa
Cukinia, młoda i nieduża, nie wymaga obierania. Wystarczy umyć, przeciąć wzdłuż, zamarynować w oliwie, soli, czosnku i musztardzie, i grillować. Bezpośrednio na ruszcie, nie na żadnej alu-folii, bo się ugotuje ! Podobnie przygotujecie cebule, paprykę i bakłażany. Polecam szparagi, owinięte po kilka w szynkę lub solo.

Sery
Camemberta wystarczy w całości położyć na grillu i czekać. Gdy skórka się zarumieni a ser spęcznieje, trzeba szybko zdjąć go z rusztu. Już pierwsze dotknięcie noża uwolni lejący, gorący środek. Gillowanie lubi też oscypek oraz twarda owcza feta. Sery warto marynować. Posmarowane miodem, oliwą z chilli lub ziołowym pesto odwdzięczają się niesamowitym smakiem.

I na koniec sosy. Bez nich nie ma grillowania. Zamiast ketchupu podajcie ajwar - gęsty, lekko kwaśny sos z bakłażanów, papryki i pomidorów. Można go kupić w markecie lub zrobić. Co jeszcze? Kremową musztardę połączcie z miodem i greckim jogurtem - docenią to mięsa i warzywa. A kto szuka orzeźwienia, niech do jogurtu naturalnego wciśnie sok z cytryny, doda oliwę i liście mięty.

Karolina Dudek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.