Halloweenowa zupa rybna w dyni
SKŁADNIKI:
- 3 minidynie
- sól i czarny pieprz, płatki wędzonej papryki, pieprz cayenne, chili oliwa z oliwek
- 1 mała, drobno posiekana cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 300 ml bulionu rybnego
- 150 ml mleka
- 75 ml białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- 2 gałązki tymianku
- 2 średnie, pokrojone w kostkę ziemniaki
- po 75g z 4-5 różnych rodzajów ryb i owoców morza (np. dziki łosoś, mintaj, dorsz, krab, rak), w kawałkach
- 150 ml gęstej śmietany
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Czas przygotowywania: 25 min.
- Czas gotowania: 35 min.
- Stopień trudności: łatwy
- Liczba porcji: 3
WYKONANIE:
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Odkrój górną część dyni, wydrąż ją i oczyść, również odkrojoną górną część. Nasiona z dyni rozłóż na blaszce. Posyp solą, pieprzem, płatkami papryki i chili. Polej delikatnie oliwą. Posmaruj oliwą wydrążone dynie od środka, to samo zrób z „pokrywkami”.
Posyp chili i piecz w piekarniku około 25 minut. Po tym czasie dołóż nasiona dyni do piekarnika i piecz jeszcze 5-10 minut.
W czasie pieczenia dyni przygotuj zupę. Cebulę i czosnek z 1 łyżką oliwy podsmaż na patelni. Następnie dodaj bulion rybny, mleko, białe wino, liść laurowy i tymianek. Dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i cayenne. Wszystko zagotuj, do wrzącej zupy dołóż pokrojone ziemniaki. Przykryj i gotuj około 5 minut – aż ziemniaki zmiękną. Dodaj do zupy ryby i owoce morza. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aż owoce morza będą gotowe, dołóż do zupy startą skórkę z cytryny, śmietanę, szczypiorek i pietruszkę. Przelej zupę do upieczonych, wydrążonych dyń, posyp na wierzchu prażonymi nasionami, szczypiorkiem i pietruszką.
PORADA: Miski z dyni są opcjonalne. Jeżeli masz bardzo mało czasu, zrezygnuj z nich i podaj zupę w zwykłych miskach.
Przepis: Polsat Food Network