Popularne danie w nieco mniej spotykanym do tej pory wydaniu...
Jutro przypada Światowy Dzień Hamburgera. Obecnie danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie. Na jego pierwotną wersję z 1904 r. składał się jedynie kotlet mielony, grillowana bułka, sałata i musztarda z majonezem. Dzisiaj jest już wiele odmian tej potrawy. Może być też tradycyjny burger w niespotykanym wydaniu, czyli z masłem orzechowym. Dodatek masła orzechowego znakomicie podkreśla smak wołowiny i boczku.
Składniki:
150 g mielonej wołowiny
bułka do burgerów
łyżka masła orzechowego
sałata, pomidor
3 plasterki wędzonego boczku
czerwona cebula
sos barbecue
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę mieszamy z dwiema łyżkami sosu barbecue i doprawimy solą oraz pieprzem. Formujemy kotleta i grillujemy do momentu, aż uzyska on pożądany stopień wysmażenia. Boczek grilluje-my, aż będzie chrupki. Warzywa myjemy, cebulę kroimy w piórka, a pomidora na plasterki. Na bułce kładziemy sałatę, ugrillowaną wołowinę, łyżkę masła orzechowego, bekon, pomidora i cebulę.