Iwona Jędrzejczyk

Hamburger z masłem orzechowym

Hamburger z masłem orzechowym
Iwona Jędrzejczyk

Popularne danie w nieco mniej spotykanym do tej pory wydaniu...

Jutro przypada Światowy Dzień Hamburgera. Obecnie danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie. Na jego pierwotną wersję z 1904 r. składał się jedynie kotlet mielony, grillowana bułka, sałata i musztarda z majonezem. Dzisiaj jest już wiele odmian tej potrawy. Może być też tradycyjny burger w niespotykanym wydaniu, czyli z masłem orzechowym. Dodatek masła orzechowego znakomicie podkreśla smak wołowiny i boczku.

Składniki:

150 g mielonej wołowiny

bułka do burgerów

łyżka masła orzechowego

sałata, pomidor

3 plasterki wędzonego boczku

czerwona cebula

sos barbecue

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wołowinę mieszamy z dwiema łyżkami sosu barbecue i doprawimy solą oraz pieprzem. Formujemy kotleta i grillujemy do momentu, aż uzyska on pożądany stopień wysmażenia. Boczek grilluje-my, aż będzie chrupki. Warzywa myjemy, cebulę kroimy w piórka, a pomidora na plasterki. Na bułce kładziemy sałatę, ugrillowaną wołowinę, łyżkę masła orzechowego, bekon, pomidora i cebulę.

Iwona Jędrzejczyk

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.