Małgorzata Oberlan

Inspekcja handlowa wzięła pod lupę w produkty „domowe”, „tradycyjne”, „staropolskie”. Wyniki? Fatalne!

Czytajmy składy produktów, bo same określenia „domowe” czy „wiejskie” niczego nie gwarantują. Fot. Mariusz Kapala Czytajmy składy produktów, bo same określenia „domowe” czy „wiejskie” niczego nie gwarantują.
Małgorzata Oberlan

Producenci żywności potrafią nas podejść. Wystarczy, że swoje wytwory nazwą „domowymi” czy „rzemieślniczymi” , a już wyciągamy po nie ręce. Zjemy zdrowiej? Niestety, często to oszustwo.

„Staropolskie”, „ze wsi”, „według domowej receptury”, „pradawane”, „naturalne” - te wszystkie określenia sklepowych klientów już na wstępie nastrajają pozytywnie. Bo lubimy myśleć, że żywność z takimi przymiotnikami na etykietach to coś lepszego i zdrowszego od supermarketowej masówki. Okazuje się, że jesteśmy w błędzie.

Naturalne lody? A fuj!

Inspektorzy handlowi w Kujawsko-Pomorskiem wzięli niedawno pod lupę aż 82 produkty z takimi właśnie określeniami. Co trzeci zakwestionowali!

Nazw producentów Inspekcja Handlowa w Bydgoszczy w swoim raporcie nie podaje, ale już opisy produktów powinny nam dać do myślenia. „Lody naturalne” okazały się cudem ukręconym z półproduktów. Do ich produkcji zastosowano również bazę zawierającą m.in. dekstrozę, emulgator E 471, substancje zagęszczające, roślinny utwardzony tłuszcz kokosowy, aromat, a także przeciwutleniacz (syntetyczna witamina E), substancję konserwującą sorbinian potasu (składnik pasty owocowej) i sztuczny barwnik E 131.

Tak samo pełne natury były „lody rzemieślnicze, czekoladowe”. Miały w sobie emulgator (lecytynę sojową), bazę 2% (dekstrozę, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator E471, słodką

serwatkę) oraz substancję zagęszczająca w postaci alginianu sodu - mączki chleba świętojańskiego. No, sam smak domowych lodów...

Taka wiejska, że zaświeci

Jeszcze gorzej wypadły podczas kontroli wędliny. Inspektorzy handlowi trafili na takie kwiatki, jak np. pewna kiełbasa z określeniem „ze wsi”.

Pozostało jeszcze 52% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł dziennie.

    już od
    2,46
    /dzień
Małgorzata Oberlan

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.nowosci.com.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.