Przyprawy mogą być świetnym dodatkiem w kuchni, urozmaicającym dania, a nawet nadającym im zupełnie nowy charakter. Trzeba jednak pamiętać, że tak, jak ze wszystkim, i z nimi można przesadzić.
Dziś podpowiadamy, jak właściwie z nich korzystać i co smacznego można z ich użyciem przyrządzić - zobacz przepisy poniżej.
Zasada numer jeden - przyprawy są jedynie dodatkiem do potrawy. Musimy pamiętać, by nie zdominowały smaku podstawowego surowca. Przyprawy stosowane z wyczuciem nie tylko podkreślą walory dania, lecz także podniosą jego wartość odżywczą, ale też pobudzą apetyt, ułatwią trawienie. Mogą nawet działać leczniczo.
Jak podaje w swojej książce „Przyprawy i mieszanki przypraw” Hanna Szymanderska, w staropolskiej kuchni, mówiąc o przyprawach, stosowało się określenia „korzenie” lub „aroma”, co oznaczało zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. W tej chwili aromatyczne przyprawy dzieli się na ziołowe i korzenne i trzeba mieć wiele wyczucia kulinarnego, by odpowiednio je łączyć i komponować z innymi składnikami.
Jakie przyprawy szczególnie warto zastosować w kuchni? Jest ich kilka. Jedną z najczęściej używanych jest pieprz, nadający charakter daniom. W zależności od użycia, warto zastosować kilka jego rodzajów. Pieprz biały sprawdzi się do faszerowanych jajek, dań z imbirem oraz jasnych potraw, gdzie czarne ziarenka nie znajdą swojego zastosowania. Pieprz czarny z kolei wykorzystamy właściwie do wszystkich dań ma co dzień. Jeśli chcemy zachować jego ostrość i aromat, pamiętajmy, by uprzednio go nie mielić, lecz robić to tuż przed podaniem.
Popularne ziele angielskie sprawdzi się w daniach z dziczyzny i drobiu, nadaje się także do kiełbas i pasztetów.Liści laurowych używa się do potraw, które mają silny smak - do zup, gotowanych ryb, wywarów, sosów i marynat. Nie dawajmy ich nigdy zbyt wiele - zwykle jeden listek wystarczy, by nadać korzenny smak.
Ciekawą przyprawą jest imbir. Nie powinno się go raczej łączyć z ziołami. Może być dodatkiem zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Ma działanie rozgrzewające, dlatego świetnie sprawdza się szczególnie zimą. Orzeźwienie zapewni z kolei cynamon. Ten działa ponadto bakteriobójczo. Można go śmiało dodawać do dań z drobiu, baraniny, ryb, ciast, deserów. W kuchni polskiej często łączy się go z jabłkami. Goździki z kolei wykorzystamy do deserów i mięs, zwłaszcza szynki, ale też do wielu potraw egzotycznych. To jedna z naszych najstarszych przypraw. Nada pikantny smak i korzenny zapach, sprawdzi się w połączeniu z pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, liściem laurowym, kardamonem.
Na uwagę zasługuje także wiele innych przypraw - poniżej znajdą Państwo przepisy z wykorzystaniem tych, które szczególnie wzbogacą ich smak .
Większość z nich można dostać w sklepie Swoyskie z Domowej Spiżarni w Kielcach. - Nasze przyprawy pakujemy na bieżąco, zwykle raz na tydzień. Nie magazynujemy ich, by zachowały swoje właściwości - świeżość i aromat. Sprowadzamy je tylko ze sprawdzonych źródeł, wcześniej je testujemy, oceniając smak, aromat i wygląd. Pakujemy je do papierowych opakowań z „okienkiem”. Dzięki temu „oddychają”, a klient może bez problemu ocenić ich wygląd, kolor i strukturę. Opakowania są wyposażone w szczelną strunę, przez co nie trzeba przesypywać ich po otwarciu do zamykanych pojemników - mówi Karolina Zawierucha, właścicielka sklepu.
Przyprawy sprzedawane są w trzech rodzajach opakowań - małych, średnich i dużych, choć można także kupić całe worki. Dostarczane są także do restauracji.
Swoyskie z Domowej Spiżarni oferuje ogromny wybór przypraw. Jest ich ponad 200. - Jeśli klienci mają indywidualne życzenia lub są zainteresowani przyprawami, których obecnie nie mamy na stanie, staramy się dostarczyć na ich specjalne zamówienie - mówi Karolina Zawierucha.