Jak najlepiej się odżywiać. Czy serce można leczyć dietą?
Rozmowa z dr n. med. Agnieszką Ostachowską-Gąsior z Instytutu Zdrowia Publicznego - Zakład Żywienia Człowieka Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum - o tym, jaki sposób odżywiania jest najlepszy dla zdrowia naszego układu sercowo-naczyniowego.
- Jak powinna wyglądać nasza dieta w kontekście profilaktyki chorób serca i układu krążenia?
- Serce to organ, który nie ma czasu na odpoczynek. Serce pracuje bez przerwy. Do wykonywania tej pracy potrzebuje energii, a jedynym źródłem energii jest energia pozyskiwana z pożywienia. Zatem to, co jemy i w jakich ilościach jest niezwykle istotne. Dieta sprzyjająca sercu nie odbiega od tzw. zasad racjonalnego żywienia. Powinna być zbilansowana pod względem wartości energetycznej, czyli ilość energii dostarczona z pożywieniem powinna być równa potrzebom energetycznym organizmu. Jest to warunek konieczny, a spełnienie go ma zapewnić odpowiednią ilość energii oraz uchronić serce przed dodatkowym obciążeniem i dodatkową pracą.
- Czego unikać, a jakie produkty powinny gościć na stole codziennie?
- Podstawowym źródłem energii dla organizmu powinny być węglowodany złożone bogate w błonnik - płatki owsiane, pieczywo żytnio-razowe, pełnoziarniste, kasza jęczmienna, gryczana, jaglana, ryż brązowy. Na talerzu powinno być kolorowo! Oznacza to, że w codziennej diecie nie może zabraknąć warzyw i owoców. Najlepiej, jeśli są w formie surowej lub gotowane na parze. Warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin, w tym witamin antyoksydacyjnych, które przeciwdziałają tworzeniu blaszki miażdżycowej, a także źródło składników mineralnych, polifenoli, flawonoidów i innych substancji biologicznie czynnych normalizujących ciśnienie krwi. Pamiętajmy, że warzywa i owoce to także cenne źródło błonnika, który zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego, daje uczucie sytości i jak miotła „wymiata” zalegające w jelicie resztki. Warzywa powinny być w każdym posiłku, a wystarczająca na dobę ilość owoców to 2-3 porcje.
W dalszej części tekstu:
- Czy zalecenia dietetyczne są takie same dla osób już chorych na serce?
- Jak powinny się odżywiać osoby starsze chorujące na serce?
- Czy w chorobach serca można ratować się suplementami?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień