Jak rozpoznać świeżą rybę? Jest kilka prostych zasad, które warto zastosować
Zapach, wygląd oka...Istnieje tak naprawdę sześć cech, które pomogą nam ocenić czy ryba jest świeża i ma odpowiednią jakość.
Jeśli chcemy mieć pewność, że ryba, którą mamy zamiar kupić, jak np. karp czy sandacz, jest odpowiednia, warto zastosować się do kilku sprawdzonych zasad. - Przez większość roku można kupić rybę mrożoną, ale warto wiedzieć, że ryby przechowywane w temp. poniżej - 18 stopni Celsjusza tracą swoje walory. Dlatego warto sięgnąć po ryby świeże - różnica jest kolosalna - przyznaje Małgorzata Koza z gospodarstwa Rybacka Chata - Fisch Net i podpowiada na co zwracać szczególną uwagę.
- Zapach
Dobra ryba zawsze pachnie świeżo. Typowy “rybi” zapach rozwija się dopiero po dłuższym czasie przechowywania. - Jędrność mięsa
Jeśli po nacisku ryby palcem ślad na niej utrzymuje się krótko, a mięso jest elastyczne, to ryba jest świeża. Ślady palców utrzymują się dłużej tylko w przypadku nieświeżych ryb. - Warstwa śluzu
Jeżeli skóra ryby słodkowodnej pokryta jest przezroczystym śluzem, to oznacza, że ryba jest świeża. W przypadku zleżałych okazów, śluzu nie ma lub jest on słaby. - Kolor skrzeli
Skrzela powinny mieć barwę jasnoczerwoną. U nieświeżych ryb bywają one ciemnoczerwone lub brązowawe. - Oczy
U świeżo złowionych ryb oczy błyszczą, a soczewka jest wypukła. Jeżeli ryba była przechowywana przez dłuższy czas, jej oczy mają mętny odcień i są pozbawione blasku. - Trzewia
W przypadku świeżej ryby wnętrzności dają się rozpoznać po ich konturze. U starych ryb są miękkie i trudne do odróżnienia.
Pamiętajmy, że najlepiej ryby kupować w gospodarstwach rybackich (czyli prosto z połowu) lub w sprawdzonym sklepie rybnym, który sprzedaje rybę świeżą, odpowiednio transportowaną i jeśli obchodzą się z nią zgodnie z zasadami dobrostanu, czyli w sposób humanitarny.