Jak uchronić się przed cukrzycą? Radzą ekspertki
W poniedziałek 14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy . Jak uchronić się przed cukrzycą typu 2, na którą zachorować może właściwie każdy z nas?
Doktor nauk medycznych Katarzyna Krekora-Wollny, specjalista chorób wewnętrznych i metabolicznych: –Przede wszystkim dbajmy o prawidłową masę ciała. Możemy korzystać z internetowych kalkulatorów BMI, które dadzą odpowiedź, czy nasza waga mieści się w normie, czy może jesteśmy krok od nadwagi. Ogromną rolę odgrywa nasz styl życia - aktywność fizyczna i odżywianie. Maszerujmy, biegajmy, gimnastykujmy się. Przeciętnie osoba dorosła powinna ćwiczyć około 3 godzin w tygodniu. Ważne, aby ruch ten był rozłożony równomiernie w ciągu całego tygodnia. W codziennej diecie uważajmy na słodycze i tuczące słone przekąski. Cukier w nich zawarty przekształca się w tłuszcz, a ten sprzyja przybieraniu na wadze. Osoby z predyspozycją genetyczną do cukrzycy powinny poinformować o tym lekarza i systematycznie kontrolować swój stan.
Edyta Leźnicka, dietetyk kliniczny: – Jednym z głównych przyczyn cukrzycy typu 2 jest otyłość, a ta bierze się z nadmiaru kalorii w naszej diecie. Dostarczamy je głównie przez wysokokaloryczne przekąski, takie jak słodycze, które nie zaspakajają naszego głodu, a mimo to są źródłem ogromnej ilości cukrów prostych i tłuszczów. Musimy zdawać sobie sprawę z mechanizmów zachodzących w naszym organizmie po spożyciu tego typu produktów. Nadmiernie zwiększa się wtedy stężenie glukozy we krwi, jak również insuliny - hormonu, który ma za zadanie obniżać glukozę. Jeśli jemy za dużo słodkich przekąsek, możemy łatwo zachwiać tę równowagę, nabawiając się insulinooporności. Ta leży u podstaw cukrzycy typu 2. Jednym z najlepszych sposobów zapobiegania otyłości jest stosowanie się do zasad zdrowego odżywiania, w tym głównie regularnego spożywania posiłków.