Jarmuż przeżywa dietetyczny renesans, zamiast do dekoracji świetnie sprawdza się jako składnik diety
Z pozycji zieleniny do dekoracji półmisków z jajkami na twardo i wędlinami na przyjęciach w latach 70 i 80, jarmuż wskoczył na pozycję lidera w rankingu najmodniejszych warzyw do jedzenia.
Liście jarmużu (najczęściej ciemno zielone, ale można kupić także fioletowe) to bogactwo witamin i składników odżywczych polecany szczególnie osobom dbającym o linię i zdrową dietę. Na dodatek o uniwersalnym zastosowaniu. Z liści (bez twardych łodyżek) możemy zrobić sos pesto, poddusić do jajecznicy, czy sosu na obiad.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień