Jedzenie przygotowywane przez dietetyków, zalecane przede wszystkich chorym onkologicznie i ekologiczne produkty w punktach gastronomicznych - w Centrum Onkologii w Gliwicach trwa gastronomiczna rewolucja.
Odpowiednia dieta chorego onkologicznie to jeden z elementów terapii. Zmiany w odczuwaniu smaków czy nadwrażliwość na zapachy - z tymi problemami zmaga się do 70 proc. chorych na nowotwory w trakcie chemio- i radioterapii.
Podczas choroby nowotworowej zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze rośnie. Niestety w Polsce, w zależności od rodzaju nowotworu, od 20 do 80 proc. chorych to pacjenci z różnym stopniem niedożywienia. W większości to osoby dorosłe.
Dane te mówią wyraźnie, że nie ma odpowiedniego leczenia bez specjalistycznego wsparcia żywieniowego pacjentów. Wymioty, nudności, biegunki czy utrata apetytu towarzyszą chorym. Czasami spożywanie pokarmów jest niemożliwe w wyniku trudności z połykaniem lub z powodu podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień