Jesienna aura nie zachęca do wychodzenia z domu, a sprzyja podjadaniu słodyczy b Zawarte w nich węglowodany szkodzą naszym zębom.
Choć wydaje się, że pory roku nie mają bezpośredniego wpływu na stan zdrowia, w rzeczywistości jest inaczej. Szczególnie jesień i zima są niebezpieczne dla zębów.
Sezonowe obniżenie nastroju, które następuje podczas jesieni i zimy, związane jest ze spadkiem poziomu serotoniny w organizmie. Pogarsza się samopoczucie, mamy mniej energii i jesteśmy bardziej ospali – w konsekwencji mamy większą ochotę na przykład na słodycze. A te szkodzą zębom.
Jesienne i zimowe dni to czas, który w powszechnej opinii nie sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu. Niskie temperatury nie zachęcają do wychodzenia z domu, przez co część osób w ogóle rezygnuje z ruchu. Tymczasem ruch w tym okresie przynosi wiele korzyści i naprawdę warto z niego korzystać, często bowiem z powodu braku serotoniny w organizmie zajadamy się właśnie słodyczami.
Ciasta, batoniki, czekolady, cukierki, a także słodkie napoje to tylko niektóre produkty, które negatywnie wpływają na szkliwo. Zawarty w nich cukier jest bowiem pożywką dla bakterii, które, namnażając się, produkują szkodliwe kwasy. Próchnicy sprzyja spożywanie słodyczy oraz produktów zawierających dużą ilość węglowodanów.
Czasem lepiej zjeść pudełko czekoladek naraz niż delektować się nimi przez cały dzień. Dla zdrowia zębów ważniejsze jest jak często w ciągu dnia sięgamy po słodycze, a nie, jak dużo jemy ich za jednym razem. W jamie ustnej żyje około 600 szczepów bakterii, a ich łączna liczba osiąga prawie 50 miliardów, niektóre powodują próchnicę. Za jej rozwój odpowiedzialne są pałeczki kwasu mlekowego oraz paciorkowce.
– Bakterie bytujące w płytce nazębnej produkują szkodliwe kwasy, które oddziałując na tkanki tworzące zęby prowadzą w efekcie do powstania ubytków próchnicowych – mówi stomatolog Roman Borczyk.
Dodatkowo w tym okresie wiele osób cierpi na niedobór witamin. Niezbędną dla minerału, który jest podstawowym składnikiem naszych kości, jest witamina D. Jest szczególnie ważna na etapie wzrostu kości i zębów. U dzieci z niedoborem witaminy D zęby nie mają odpowiednio wykształconego szkliwa, odpowiedniego kształtu i wielkości.
Bardzo ważna w naszej diecie podczas jesiennych dni jest również witamina C, znana głównie ze względu na profilaktykę przeziębień. Ponieważ działa przeciwbakteryjnie i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega ich pękaniu i przeciwdziała krwawieniom dziąseł. Zapobiega ona również odsłanianiu się szyjek zębowych. Na wzmocnienie dziąseł dobre są także witamina A i B.
- Odpowiadają one za utrzymanie w dobrym stanie błony śluzowej jamy ustnej – dodaje Roman Borczyk.