Jesienna sałata ze szpinakiem i gruszką. Zrobi furorę na każdej imprezie
Kinga Paruzel, pochodząca z Tarnowskich Gór finalistka pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef. Zawodowo zajmuje się fotografią. We wrześniu ukazała się jej pierwsza książka kucharska "Nie... zwykła książka. Bo każdy jest inny". Dziś Kinga Paruzel proponuje jesienną sałatkę ze szpinakiem i gruszką.
- W mojej śląskiej kuchni w tym tygodniu zdecydowanie jesienna sałata. Uwielbiam jej smak, delikatność i wykwintność. Na każdej imprezie robi furorę - przekonuje Kinga Paruzel. - Używam do niej soczystych gruszek odmiany Konferencja i podprażonych orzechów włoskich. Dodatek sera gorgonzola nadaje jej charakteru. Lekki dresing z musztardy francuskiej, cytryny i oliwy wykańcza całość. Cudowny smak, w którym każdy się zakocha.
Przepis:
Składniki:
500 g szpinaku baby
200 g sera gorgonzola
100 g orzechów włoskich
2 gruszki
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
pół cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przygotować dresing, mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz. Następnie obrać gruszkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Orzechy należy podprażyć na patelni i ostudzić.
W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.
Na końcu, całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.
Smacznego!
Kinga Paruzel