Jesienna sałata ze szpinakiem i gruszką. Zrobi furorę na każdej imprezie

Czytaj dalej
Kinga Paruzel

Jesienna sałata ze szpinakiem i gruszką. Zrobi furorę na każdej imprezie

Kinga Paruzel

Kinga Paruzel, pochodząca z Tarnowskich Gór finalistka pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef. Zawodowo zajmuje się fotografią. We wrześniu ukazała się jej pierwsza książka kucharska "Nie... zwykła książka. Bo każdy jest inny". Dziś Kinga Paruzel proponuje jesienną sałatkę ze szpinakiem i gruszką.

- W mojej śląskiej kuchni w tym tygodniu zdecydowanie jesienna sałata. Uwielbiam jej smak, delikatność i wykwintność. Na każdej imprezie robi furorę - przekonuje Kinga Paruzel. - Używam do niej soczystych gruszek odmiany Konferencja i podprażonych orzechów włoskich. Dodatek sera gorgonzola nadaje jej charakteru. Lekki dresing z musztardy francuskiej, cytryny i oliwy wykańcza całość. Cudowny smak, w którym każdy się zakocha.

Przepis:

Składniki:

500 g szpinaku baby

200 g sera gorgonzola

100 g orzechów włoskich

2 gruszki

1 łyżka musztardy francuskiej

2 łyżki oliwy z oliwek

pół cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przygotować dresing, mieszając ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz. Następnie obrać gruszkę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry (opcjonalnie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Orzechy należy podprażyć na patelni i ostudzić.
W misie wyłożyć umyty szpinak, pokrojone gruszki, pokrojony w kostkę ser gorgonzola oraz orzechy włoskie.
Na końcu, całość polać przygotowanym dresingiem, delikatnie wymieszać i podawać.

Smacznego!
Kinga Paruzel

Kinga Paruzel

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.