Karczek w sosie z grillowanej papryki
Dziś kolejny przepis z Domu Bawarskiego w Tychach słynącego z golonek oraz innych świetnie przyrządzonych mięs. Współwlaścicielka Dorota Dominiak wybrała dla nas karczek w sosie z grillowanej papryki.
Karczek pieczony
z sosem z grillowanej czerwonej papryki
1 kg karczku nacieramy solą morską i pieprzem młotkowanym oraz czosnkiem startym i odstawiamy na kilka godzin.
W tym czasie 1 kg cebuli pokroić w piórka, zeszklić na maśle klarowanym.
Następnie owiązać karczek nicią, żeby zachował owalny kształt podczas pieczenia. Podsmażamy na patelni na tłuszczu wieprzowym z każdej strony, przekładamy do rondla, zalewamy tłuszczem ze smażenia, podlewamy wodą, przyprawiamy (sól, pieprz, trochę papryki słodkiej, tymianek, trochę mielonego kminku). Dodać do tej zalewy przygotowaną wcześniej cebulę i dusimy ok. 1,5 godz.
Upieczone mięso wyjąć, a wodę z cebulą zblendować i pozostawić jako wywar do sosu.
Sos
8 papryk zgrillować (na blasze w piecu), obrać ze skórki i wyczyścić. Dodać do wywaru z mięsa i zblendować. Doprawić pieprzem i solą oraz papryką słodką i ostrą.
Upieczone mięso ostudzić, odwinąć z nici, pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z kluskami, kopytkami lub młodymi ziemniakami.