Karczma Wacławówka. U nas dobrze jest rozpocząć dzień
Karczma Wacławówka znajduje się przy ulicy Strażackiej 7, na osiedlu Drabinianka w Rzeszowie. Przytulny lokal znajduje się w drewnianym domu, którego historia sięga początku ubiegłego wieku. W końcu lat czterdziestych mieściła się w nim szkoła, a w pierwszym dziesięcioleciu XX wieku dom służył kancelarii gminy o czym świadczy miedziana, pokryta patyną tablica z 1906 roku. W latach późniejszych budynek był rodzinnym domem Franciszki i Mieczysława Wacławów. Wyremontowany na początku naszego wieku cieszy się swoim dzisiejszym wyglądem i pozwala zaprosić gości na domowy posiłek w miłej atmosferze.
- Budynek w którym mieści się Karczma Wacławówka ma ponad 100 lat i tutaj m.in. do szkoły chodził nasz pan prezydent Tadeusz Ferenc – mówi Piotr Giza, właściciel lokalu.
– To dom rodzinny moich dziadków, których zdjęcia możemy oglądać na ścianach karczmy – dodaje Diana Giza, właścicielka Karczmy Wacławówka.
Karczma Wacławówka kusi gości różnorodnym menu z tradycyjną domową polską kuchnią.
- U nas dobrze jest rozpocząć dzień – zachęca Weronika Giza, współwłaścicielka Karczmy Wacławówka. – Do pysznej kawy możemy podać jajecznicę, jajka sadzone czy zestawy śniadaniowe z kiełbaskami lub twarożkiem. Jeżeli chodzi o zupy, to zdecydowanie liderem jest rosół, oczywiście z domowym makaronem, chociaż, żurek czy barszczyk z uszkami niewiele mu ustępuje.
- Zupy u nas odgrywają naprawdę ważną rolę – dodaje Piotr Giza. A wszystko to dzięki pani Teresie Ferenc, która jest z nami od początku, dzięki której możemy proponować tyle pysznych, domowych ciast, a zupy i dania ciągle smakują tak samo dobrze.
Natomiast na drugie danie w Karczmie Wacławówka można m.in. zamówić kotlet schabowy na kapuście, placki ziemniaczane z gulaszem, czy bitki wołowe.
- Znajdzie się też coś dla miłośników pierogów – dodaje z uśmiechem Weronika Giza. – Możemy zaproponować wszystkim znane
i lubiane pierogi ruskie, z mięsem, ze szpinakiem. W sezonie również z truskawkami, borówkami i jabłkami.
Kwaśnica z grzybami
Składniki:
- kiszona kapusta 500-700 g,
- kasza jęczmienna 100 g,
- grzyby suszone 50 g,
- marchew 2 sztuki,
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Wykonanie:
Ugotować kapustę kiszoną z zielem angielskim i liściem laurowym. Osobno ugotować grzyby. Wywar z ugotowanej kapusty wlać do osobnego garnka, wsypać do niego kaszę jęczmienną, wrzucić startą marchew. Gdy kasza będzie miękkadolać wywar z grzybów, a grzyby pokroić i dodać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
----
Zapraszamy do serwisu Kulinarna Mapa Rzeszowa