Nowy program video #SzamanieNaEkranie jest odpowiedzią na potrzeby naszych czytelników. Celem projektu jest propagowanie zdrowego i świadomego sposobu odżywania. Program poprowadzi finalistka Master Chef - Klaudia Budny
Przepis na 6 kotletów:
- 100 g surowej kaszy jaglanej
- 50 g marchewki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- garść nać pietruszki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz, słodka papryka
- płatki jaglane
Kaszę ugotować do miękkości i przełożyć do miski. Dodać do niej przesmażoną cebulę z czosnkiem, starkowaną marchew, posiekaną nać pietruszki i resztę składników. Dokładnie mieszać i obtoczyć w płatkach jaglanych. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju aż nabiorą złotego koloru.
Sos:
- 200 g mleczka kokosowego
- 200 g pomidorów z puszki
- 100 g papryki
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 100 g kalafiora
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście kafiru
- sól, pieprz,
- świeża kolendra
Kalafiora ugotować na półmiękko. Na patelnię wrzucić posiekany drobno czosnek z pokrojoną w kostkę papryką. Posolić i podsmażyć. Jak papryka zmięknie to dodać kalafiora, pastę curry, mleczko kokosowe, kafir, chilli i doprawić solą. Smażyć około 2 minut, dodać pomidory i znów smażyć przez chwilkę.
Na sos z warzywami ułożyć kotlety jaglane.