Karolina Dudek

Kokosem do lata. Życie ze smakiem

Kokosem do lata. Życie ze smakiem              Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

Zawsze kiedy za oknem zimno, ciemno i smog, wędruję myślami na Karaiby. To właśnie teraz jest tam pełnia lata i ktoś zapewne, jakiś szczęściarz, dokładnie w tym momencie, siedzi sobie pod palmą na białym i drobnym jak cukier puder piasku, rozkoszując się słodką papają, pieczonymi bananami i rumem z wodą z kokosa.

Do lata wciąż tak daleko. Jedyne co mi więc pozostaje, to zrobić przysmak, którego skosztowałam kiedyś na Dominikanie i nazwałam „karaibskimi kulkami mocy”. Sprzedawano je na ulicy, z małego kramiku, razem ze świeżą wodą kokosową i grillowaną kukurydzą. Były nadziane na wykałaczkę i polane różowym karmelem, trochę przypominały więc nasze lizaki. Obłędnie pachniały wanilią, kokosem i rumem. No i były niemiłosiernie słodkie. W mojej wersji obdarłam je z polewy i pozbawiłam patyczka. Robi się je szybko, są bezglutenowe i nie zawierają cukru. Brzmi jak wymówka, żeby zjeść więcej, prawda? Gdy przyniosłam je ostatnio do pracy - z ponad 20 sztuk zjadłam tylko jedną - koleżanki były szybsze.

Kto chciałby sobie kokosem urozmaicić polską długą zimę, niech śmiało dorzuca go nie tylko do deresów. Dodatek mleka kokosowego wyniesie zwykłą zupę dyniową lub potrawkę z kurczaka na zupełnie inny poziom. Wiórki kokosowe doskonale sprawdzą się też w panierce morskiej ryby, w kremowym curry z indykiem lub krewetkami lub po uprażeniu - jako chrupiąca posypka sałatki, na przykład takiej z roszponką, awokado, pomidorami i szalotką. Od razu cieplej, prawda?

Kokosowe kulki mocy

Składniki:

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe zalać wodą i pozostawić na ok. godzinę, by nasiąkły. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować blenderem. Mokrą ręką ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wedle uznania obtoczyć w naturalnym gorzkim kakao lub w migdałach. Zajadać do kawy i marzyć o tropikach.

Karolina Dudek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.