Które produkty zawierają gluten, a które są od niego wolne
Podajemy listę produktów zawierających gluten i bez glutenu. Prosimy pamiętać, że podane informacje mają charakter orientacyjny — aby mieć całkowitą pewność, zawsze należy zapoznać się ze składem produktu przed spożyciem.
NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU
- Produkty zbożowe:
zboża naturalnie: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa
- Mięso, ryby, jaja:
świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
- Mleko i produkty mleczne:
mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty
- Warzywa i przetwory z warzyw:
wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana
- Owoce:
wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
- Przyprawy:
sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy
- Napoje:
herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole
- Cukier, słodkości:
cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
ZAWIERAJĄ GLUTEN
- Produkty zbożowe:
pszenica (i jej dawne odmiany, np. orkisz, płaskurka), pszenżyto, jęczmień, żyto, zwykły owies (ze względu na zanieczyszczenia), mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
- Mięso, ryby, jaja:
panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
- Mleko i produkty mleczne:
napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, produkty mleczne z ziarnami zbóż
- Warzywa i przetwory z warzyw:
warzywa smażone panierowane, warzywa z tartą bułką
- Przyprawy:
zwykły sos sojowy
- Napoje:
kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
- Cukier, słodkości:
ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
źródło: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej