Bartosz Wojsa

Kucharz z Jastrzebia upiekł tort dla królowej Wielkiej Brytanii

Kucharz z Jastrzebia upiekł tort dla królowej Wielkiej Brytanii Kucharz z Jastrzebia upiekł tort dla królowej Wielkiej Brytanii
Bartosz Wojsa

Michał Bałazy, znany kucharz z Jastrzębia-Zdroju, przeszedł samego siebie. Upiekł tort dla królowej Elżbiety II, która zasiada na tronie Wielkiej Brytanii.

- Kiedy dowiedziałem się, że księżna Kate spodziewa się potomka, od razu przyszedł mi do głowy pomysł, by przygotować deser, który będę serwował tylko wyjątkowym osobom pojawiającym się w moim gastronomicznym życiu. Deser przypominający mi lunch, który serwowałem z okazji Diamentowego Jubileuszu Jej Wysokości, a jednocześnie upamiętni narodziny córeczki książęcej pary - opowiada o swoim pomyśle Michał Bałazy.

Tak też się stało. Michał upiekł tort, zrobił zdjęcie i wysłał do Pałacu Buckingham. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że jego wiadomość nie pozostała bez odzewu. Dostał odpowiedź z Wielkiej Brytanii.
- Dziękujemy za złożone gratulacje z okazji narodzin prawnuczki królowej Elżbiety, księżniczki Charlotte. Jej wysokość i rodzina to doceniają - czytamy w liście z Pałacu Buckingham. Autor wiadomości, Michał, nie jest tak zaskoczony, jak mogłoby się wydawać.

- Nie będę udawał, że odpowiedź dworu była dla mnie zaskoczeniem. Wiedziałem, że królowa reaguje na przejawy sympatii, zaskoczył mnie jedynie błyskawiczny czas tej reakcji. List dostałem tydzień po tym, kiedy przesłałem do Pałacu Buckingham gratulacje i deser - powiedział nam jastrzębski kucharz i podkreśla, że w liście poza pozdrowieniami przesłał także serdeczne gratulacje z okazji narodzin prawnuczki królowej Elżbiety.

- To nie jest dla mnie nowość, bo listy gratulacyjne wysyłam też do moich przyjaciół , gdy urodzi im się dzieciątko - wyjaśnia Michał, który przygotowywał tort przez około dwie godziny.

- Nie jest on pracochłonny, ani wymyślny. Jest za to delikatny, soczysty i mocno owocowy. Najdłuższy proces to przygotowanie marcepanu. Założenie było proste: torcik musi dostarczać radości. Dokładnie takiej, jak narodziny potomka królewskiego rodu. Połączenie mascarpone, malin i marcepanu daje mnóstwo radości. Do tego chrupiący biszkopt z podpalanym kokosem... To musiało się udać - wylicza Michał Bałazy.

Znany jastrzębski kucharz jest ostatnio bardziej zajęty niż zwykle. W przerwach między zdjęciami do swojego kulinarnego bloga, jest jurorem w trakcie wielu konkursów kulinarnych, prowadzi także pokazy i warsztaty gastronomiczne.

- Ostatnio w ramach Piekielnych Ogrodów - Hells Gardens - poprowadziłem swoją drużynę kuchmistrzowską do zwycięstwa - pochwalił nam się Michał i zdradził, że w sierpniu szykuje się pierwszy Ogólnopolski Zlot Szefów Kuchni, który jastrzębianin będzie miał przyjemność poprowadzić. Na ten moment zapowiedziało się już 200 gości z całej Polski.

Kilka dni temu w głowie Michała Bałazego urodził się też pomysł na to, jak wypromować Polskę dzięki specjalnej akcji.
- Jak powiem, że pomysł urodził się w trakcie pogawędki w jacuzzi z prezydentem Lechem Wałęsą, to i tak nikt nie uwierzy, prawda? - żartuje Michał, choć okoliczności powstania pomysłu rzeczywiście są prawdziwe.
Michał gotował też niedawno dla książąt Czartoryskich, podczas charytatywnego meczu polo fundacji Anny Marii Anders, córki generała Andersa.

W międzyczasie jastrzębianin rozpoczyna prace nad autorską książką, która planowo ma mieć swoją premierę już jesienią.
- Będzie miała zupełnie inną formę niż wszystkie obecne na rynku wydawniczym. Wierzę, że będzie to taki brewiarz, który zawsze warto mieć przy sobie. Lekka, zabawna. Tak jak ja! No, może poza tą lekkością - puentuje rozmowę z uśmiechem Michał Bałazy.

UPIECZ TORT DEDYKOWANY KRÓLOWEJ

Biszkopt kokosowy
Składniki: 6 białek, 2 żółtka, 2 łyżki mąki, 6 łyżek cukru, 150 g wiórek kokosowych.
Białka ubić na sztywno, wiórki podsmażyć na suchej patelni,
pod koniec ubijania białek dodać cukier, zmiksować, dodać mąkę i żółtka, delikatnie połączyć ze sobą. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 °C na pergaminie.

Marcepan
Składniki: 125 g migdałów, 125 g cukru, 30 ml wody, 20 ml amaretto.
Migdały bez skórki zmiel w blenderze na proszek. Do rondla wsyp cukier i wlej wodę. Na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia, potrząsając lekko garnkiem. Kiedy cukier się rozpuści dosyp migdały i gotuj mieszając co jakiś czas łyżką tak by masa zaczęła odchodzić od dna. Po kilku minutach przełóż masę do miski, przykrj i zostaw aż przestygnie. Ciepłą masę zagnieć rękoma dolewając amaretto aż zrobi się w pełni plastyczna. Rozłóż masę pomiędzy dwa arkusze pergaminu i rozwałkuj na grubość około 2-3 mm. 150 g mascarpone wymieszaj z 3 łyżkami cukru pudru i ziarnami z 1 laski wanilii. Przekładaj na przemian biszkopt, marcepan mascarpone i maliny.
Poleca Michał Bałazy

Bartosz Wojsa

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.