Kuchnia fit: na dziś tarta z kremem limonkowym bez pieczenia
Zaledwie 20 minut zajmie nam przygotowanie tego pysznego deseru. Jak wszystkie przepisy z książki Kingi Paruzel "Kuchnia Fit", tarta z kremem limonkowym jest przede wszystkim zdrowa. Nie zawiera: glutenu, tłuszczu, laktozy, cukru rafinowanego i jajek.
Tarta z kremem limonkowym bez pieczenia:
Składniki na 8 porcji:
spód
2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 szklanka suszonych daktyli
1 limonka
szczypta soli
krem limonkowy
2 owoce awokado
3 limonki
1/4 szklanki syropu klonowego
szczypta soli
do dekoracji:
1 limonka
owoce goji
Przygotowanie:
W malakserze (rozdrabniaczu) umieść orzechy nerkowca i zmiksuj drobno na konsystencję bułki tartej. Dodaj wiórki kokosowe, daktyle (bez pestek) i szczyptę soli. Wlej sok wyciśnięty z 1 limonki. Całość ponownie zmiksuj, aż zacznie się zbijać w ciasto. Cztery foremki o średnicy 10 cm wyłóż masą orzechową – dno i boki. Odstaw je.
Przygotuj krem limonkowy. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką. Miąższ przełóż do miski. Dodaj sok i skórkę startą z 3 limonek, sól i syrop klonowy. Całość zmiksuj na gładką masę i przełóż na przygotowany spód. Udekoruj plasterkami limonki i owocami goji.
Uwaga!
Przed podaniem przechowuj w lodówce. Ciasto można zamrozić. Należy je wyjąć z zamrażalnika na godzinę przed podaniem.