Kuchnia i zdrowie. Szparagowe dania
Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych.
Warto więc włączyć je do naszego wiosennego jadłospisu, zwłaszcza że ich przyrządzenie jest naprawdę proste, a możliwości wykorzystania i połączeń niemal nieograniczone.
Szparagi, podobnie jak por czy cebula, to roślina należąca do rodziny liliowatych, pochodząca z Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego, w Polsce znane były od XVIII wieku. W czasach renesansu Włosi i Anglicy doceniali je za delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim za właściwości zdrowotne. Podobnie jak Chińczycy, którzy szparagami leczyli zapalenie stawów. Rosjanie doustnie podawali je na choroby nerek i układu krążenia, na ich bazie przyrządzali też maści na stany zapalne skóry. Z kolei, w Meksyku szparagi stosowane były jako środek na arytmię i nadciśnienie. I na tym nie koniec prozdrowotnych właściwości tych delikatnych, zielonych warzyw.
Dla dbających o linię, przyszłych mam i nie tylko
Szparagi są idealne dla każdego, kto jest na diecie redukcyjnej. To bowiem jedno z najmniej kalorycznych warzyw - 100 gramów to niecałe 20 kalorii! Szparagi w ponad 90% składają się z wody, są lekkostrawne, a mimo to są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.
Są obowiązkowym punktem w jadłospisie kobiet w ciąży i starających się o dziecko. To za sprawą kwasu foliowego, odpowiadającego za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagającego pracę układu krążenia i opóźniającego procesy starzenia. Z racji tej ostatniej właściwości warto jeść szparagi także dla urody.
Szparagi to także źródło asparaginy - aminokwasu, który wspólnie z zawartym w szparagach potasem wspomaga pracę nerek i odpowiada za właściwe nawodnienie organizmu. Zielone łodygi szparagów to także bogactwo witaminy C, E, wapnia i fosforu (odpowiadają za kondycję kości i zębów), a także glutationu, czyli białka wspomagającego pracę wątroby i zapobiegającego rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera.
Ze względu na niewielką zawartość sodu szparagi bez obaw mogą jeść osoby z nadciśnieniem.
Szparagowe menu o każdej porze dnia
Szparagi są dodatkowo bardzo uniwersalnym warzywem, z którego w mgnieniu oka wyczarujemy wiele ciekawych dań na każdy posiłek w ciągu dnia. Ze względu na swoją konsystencję białe szparagi stanowią idealną bazę na kremowe zupy. Idealnym dodatkiem do zupy szparagowej będą delikatne, podpieczone grzanki na bazie chleba tostowego.