Fot. mat. prasowe
Anna Olson
Dzisiaj proponujemy coś na słodko, a mianowicie warkocz z ciasta duńskiego wg przepisu Anny Olson, niekwestionowanej specjalistki, jeśli chodzi o kulinaria. Ukończyła sztukę kulinarną na amerykańskim Uniwersytecie Johnson & Wales, którą następnie doskonaliła w niejednej restauracji. Obecnie prowadzi program “Wypieki z Anną Olson”.
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 5 g drożdży w proszku
- 187 g mąki pszennej
- 70 g mąki tortowej
- 25 g cukru
- 142 g masła
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 40 g płynnego masła
- 70 g rodzynek
- 125 g dżemu
- (morelowego lub jabłkowego)
- 1 jajko wymieszane z wodą (do posmarowania)
- cukier z cynamonem do posypania
Przygotowanie:
- Wymieszaj wodę z 75g mąki pszennej i drożdżami, zagnieć. Zostaw do wyrośnięcia.
- Do zaczynu dodaj resztę mąki pszennej i tortowej wraz z cukrem, solą i 30g masła. Zmiksuj na niskich obrotach.
- Dorzucaj stopniowo resztę masła i zwiększ obroty. Ciasto powinno być elastyczne, ale fragmenty masła powinny pozostać widoczne.
- Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut, a potem schładzaj minimum 2 godziny.
- Wyciągnij ciasto i rozwałkuj je na duży prostokąt, a następnie złóż krótszymi bokami do środka tak, aby się spotkały (jak książkę).
- Schładzaj kolejną godzinę, potem wyciągnij, obróć i rozwałkuj. Złóż na 3 i włóż do lodówki na kolejną godzinę.
- Po godzinie powtórz ostatni proces i odstaw do lodówki na 4 godziny lub całą noc.
- Wyciągnij ciasto i rozwałkuj w kwadrat. Wysmaruj je masłem i obficie posyp cynamonem z cukrem, a na wierzch dorzuć rodzynki. Zroluj i podziel na 12 kawałków.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kawałki obok siebie, układając kolejne porcje należy zwrócić uwagę na kraniec zwinięcia – musi być u dołu. Zostaw do wyrośnięcia na 90 minut.
- Posmaruj ciasto jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na 25-30 minut (do uzyskania złotego koloru).
- Studź przez 20 minut. Rozpuść dżem na patelni do uzyskania gęstej glazury. Posmaruj nią ciasto i podawaj.