Letnie desery. Przepis na domowy kisiel Dominiki Wójciak
Lubię celebrowanie codzienności dobrym śniadaniem, zjedzonym w spokoju choćby ten spokój miał trwać jedynie 10 minut. Lubię celebrowanie codzienności małymi przyjemnościami, jak dobra kawa do suszonej figi na przekąskę, ciepła zupa w chłodny deszczowy dzień czy kieliszek wina do kolacji.
Małe przyjemności są warte doceniania. Do letnich rytuałów celebrowania codzienności dorzucam proste letnie desery, jak kisiel ze świeżych owoców, uczciwy, dobry budyń, na żółtkach i dobrym mleku. Bo wcale nie potrzeba spędzać w kuchni godzin, by przygotować pyszności warte celebracji.
KISIEL AGRESTOWY
Składniki na 4 porcje:
- 600-800 g agrestu,
- 500 ml + 4 łyżki wody,
- 2-3 łyżki miodu akacjowego lub lipowego,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Agrest umyj i przełóż do garnka. Owoce zalej 500 ml wody i zagotowuj pod przykryciem (żeby nadmiar płynu nie odparował). Gotuj na średnim ogniu 5 - 10 minut do momentu, aż owoce zaczną się rozpadać. Kompot dosłodź do smaku miodem. 4 łyżki wody wymieszaj w szklance ze skrobią i powstałą zawiesinę wlej do kompotu cały czas mieszając.
Gotuj kisiel na wolnym ogniu 2-3 minuty aż zgęstnieje. Przelej do przepłukanych zimną wodą pucharków. Podawaj na gorąco lub na zimno. Możesz dodać nieco bitej śmietany albo gęstego jogurtu na koniec.
Zamiast agrestu możesz wykorzystać jakiekolwiek inne letnie owoce albo ich mieszankę. Pyszny będzie kisiel jagodowy podany z kleksem kwaśnej śmietany, malinowo-porzeczkowy albo wiśniowy na czerwonym winie.
Próbujcie! Domowy kisiel jest wyśmienity!