To podobno jej angielscy lotnicy zawdzięczali podczas wojny swoją skuteczność w namierzaniu samolotów wroga. Plotka głosiła bowiem, że poprawia wzrok.
Choć mit ten został niedawno obalony, nie sposób odmówić jej mnóstwa innych właściwości zdrowotnych.
Chociaż spożywanie marchewki nie umożliwi nam widzenia w ciemności, to zawarty w niej beta-karoten pomaga w wytwarzaniu witaminy A, która wspiera konwersję światła na sygnały wzrokowe, co w konsekwencji faktycznie ułatwia widzenie nawet w słabym oświetleniu.
Marchew zawiera też witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP, jak również wapń, magnez, sód i potas. Można ją jeść nie tylko w surówce, ale także na inne sposoby.
Jednym z nich jest marchwiak z makiem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Rozpuszczamy 50 g masła i mieszamy ze 180 ml mleka. Mieszamy przesianą mąkę (410 g), cukier (2 łyżki), drożdże (7 g) i szczyptę soli.
Formujemy wgłębienie i wlewamy tam mleko z masłem. Zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na farsz (2 starte marchewki, 2 łyżki maku, 1 opakowanie skórki pomarańczowej, 1 łyżeczkę cynamonu, 3 starte goździki i 2 łyżki miodu) mieszamy ze sobą. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm w prostokącie.
Rozkładamy farsz równomiernie na całym cieście, zawijamy w roladkę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.